En fremtid full av planteproteiner

Kategori: , ,
Publisert: 3. mai 2019

Kan du forestille deg fremtidens mat? Norske forskere jobber for finne ut hvordan vi både kan produsere flere planteproteiner i landet og samtidig sørge for at stadig flere bruker norske planteproteiner i sin hverdagskost. 

 

Kroppens byggesteiner

Proteiner er er kroppens byggesteiner, og er livsviktig for både husdyr og mennesker. Proteiner er sammensatt av aminosyrer, og ni av disse er essensielle. Det vil si at vi ikke kan lage de i kroppen selv, men må få de tilført gjennom kosten. Vi får proteiner når vi spiser dyr eller planter. Det er viktig for vår egen helse og for økosystemene vi er avhengig av at vi øker andelen planteproteiner i kosten. I dette innlegget undersøker vi forskning på planteproteiner. Vi må få en høyere andel av proteinene våre fra planter. Både av hensyn til egen helse og fordi det er mer bærekraftig.

 

Belgvekster
Proteinrike planter er en viktig del i veien mot fremtidens bærekraftige kosthold. De kan bidra til å  reduserte miljøavtrykk og bedre helse for befolkningen. Proteinrike belgvekster fikserer i tillegg nitrogen i jorda. Foto: Sonja Langford

 

Norsk forskningsprosjekt om planteproteiner

Forskerne i prosjektet FoodProFuture undersøker og utvikler optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster.  Slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold. Forskerne ser på planter som kan dyrkes i Norge, blant annet belgvekster og havre. De utvikler proteinrike produkter basert på planter og undersøker miljøkonsekvensene av hele matvaresystemet fra primærproduksjon til forbruker  for disse produktene. Forskningsprosjektet undersøker også holdninger til plantebaserte produkter blant forbrukerne for å se hvilke utfordringer dette gir matindustrien. Se for eksempel denne artikkelen om nordmenns holdning til å endre kosthold til et mer plantebasert kosthold. Les mer om forskningsprosjektet FoodProFuture.

 

Etterspørselen etter produkter rike planteprotein øker. FoodProFuture skal sørge for at disse produktene kan produseres i Norge. Foto: Nofima/FoodProFuture.

 

Spis fremtiden – Eat the Future

I samarbeid mellom forskningsprosjektet FoodProFuture og Vitenparken Campus Ås, arrangeres det i juni 2019 to arrangement der publikum selv kan utforske fremtidens produksjon og forbruk av norske planteproteiner. Onsdag 5. juni inviteres næringsliv og partnere i det norske matvaresystemet til en workshop for å teste prototyper og fremtidsscenarier for produksjon og forbruk av norske planteproteiner. Torsdag 6. juni får publikum muligheten til å oppleve et eksperimentelt matevent med ulike fremtidsscenarier der norske planteproteiner inngår. Arrangementene er en ønskereprise etter et fullsatt Eat the Future i november 2018 på Vitenparken, der over 60 deltakere banet seg vei gjennom fire fremtidsscenarier, smaksatt av kjøkkensjefen på Vitenparken Kafé, Hafsteinn Snæland.

 


Torsdag 6. juni får publikum muligheten til å oppleve et eksperimentelt matevent med ulike fremtidsscenarier der norske planteproteiner inngår. Foto: Rustic Vegan/Unsplash.com

 

Finn forskningen

I Koredatabasen har vi samlet både norsk og internasjonal forskning på planteproteiner.
Her følger et lite utdrag av hva du finner i databasen:

Se kategorien planteproteiner i Koredatabasen for mer forskning. Du kan også se i alle kategoriene våre.

Top