Heinrich Jung vant Matprisen 2019

Publisert: 20. november 2019

11. november ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Heinrich Jung stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Homlagarden vant prisen for årets produsent.

 

Servering og god stemning på Matprisen. Foto: Joachim Sollerman

 

Mange vinnere

Matprisen 2019 hadde ni kategorier. Mette Beate Evensen vant kokkeprisen, og undervannsrestauranten Under ble fikk prisen for Årets kjøkken. I kategorier Årets formidler ble Bondens Marked Norge hedret, mens Steinerbarnehageforbundet vant Barne- og ungdomsprisen. Utfordrerprisen gikk til VGs matbørs og Homlagarden vant prisen for årets produsent. På matprisens nettsider kan du lese mer om kategoriene og juryens begrunnelse.

 

Grisebonde og forbilde

Selveste matprisen deles ut til en kandidat som formidler positivt om bærekraftig matproduksjon, har modige og sterke meninger og handlinger knyttet til mat og landbruk, deler egne erfaringer og bidrar til samarbeid og åpenhet og har etterlatt seg et solid fotavtrykk i året som gikk. Jurymedlem, Andreas Viestad, sier følgende om årets vinner:

Heinrich Jung viser på gården sin at det er mulig å drive stort med frilandsgris i Norge uten å kompromisse på kvalitet. Etter årets sjokkerende avsløringer innenfor svinenæringen er det enda tydeligere at Heinrich Jung er et forbilde for hele bransjen.

 

Heinrich Jung stakk av med selveste Matprisen 2019. Foto: Joachim Sollerman

 

Folk for fremtiden

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og andre mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør de fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi, sier Morten Karlsen, jurymedlem og direktør Innkjøp og verving, NHO Reiseliv.

Arrangementet hadde rekordstort oppmøte og var utsolgt.

 

Kore gratulerer

Vi i Stiftelsen Kore gratulerer alle vinnerne, og ikke minst alle nominerte i alle kategorier. Selv om noen stikker av med seieren, så legger alle nominerte ned et fantastisk arbeid med å dyrke, tilberede, servere og kommunisere norsk mat. Vi er svært fornøyd med vår favorittkategori, nemlig Årets formidler. Nå håper vi selvfølgelig at festivalen ArkitskMat fortsetter å ta forholdet mellom barn og unge og mat på alvor og at alle laster ned podcasten Bak maten, der Caroline Ålum Solberg diskuteres alt fra biologisk mangfold og jordliv, til økologisk økonomi og klimatilpasninger i jordbruket med spennende og kunnskapsrike gjester. Vi heier også videre på Bondens marked og håper at så mange som mulig besøker dem i årene som kommer. Gratulerer!

Vi du lese mer om bærekraftig landbruk kan du dykke inn i Koredatabasen. Sjekk for eksempel kategoriene agroøkologi, økologisk landbruk og regenerativt landbruk.

 

Top