Matprisen 2018: Og vinneren er…

Kategori:
Publisert: 29. november 2018

Matprisen gikk av stabelen på Vippa 19. november.  Under Matprisens 5-års jubileum ble det totalt utdelt åtte priser. Vi gir deg et lite innblikk fra kvelden.


Fra popuprestauranten Retaste på Matprisen. Foto: Per Sollerman

 

Matprisen ble etablert av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo i 2014 og til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid. Gjennom prisutdelingen hedres enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. Elise Matilde Lund hos Kore sitter i Matprisens jury.

 

”Matprisen er viktig fordi den løfter frem bønder, kokker og andre som tar sin del av ansvaret på alvor. Denne gjengen er ikke bare opptatt av råvarekvalitet på grunn av smakens skyld. De strekker seg lengre enn andre for å jobbe med råvarer som er produsert slik at det er levende matjord igjen til våre barn og barnebarn. Snakk om å være fremoverlent!”

Elise Matilde Lund, daglig leder Stiftelsen Kore

 

Vi i Stiftelsen Kore er spesielt glade for at Matprisen hedrer gode formidlere. Prisen for «Årets formidler» gikk til Sogn Jord- og Hagebruksskule. Juryens gir en solid begrunnelse for å kåre den videregående skolen til årets formidler:

«I en verden der informasjon ikke er til å stole på, der sensasjoner skrikes ut i versaler, er årets vinner et frisk pust å anse. Årets vinner er en formidler som på alle måter har finger’n i jorda, og vet å bry seg om den. Vinneren av Årets formidler har spredd kunnskap og inspirasjon, og gitt mennesker verktøyene til selv å kunne produsere jord og mat. Årets vinner er en nøkkelaktør i arbeidet med å skape et bærekraftig og økologisk landbruk nå, og i fremtiden. Vinneren har også utdannet mange av de som driver med småskala ysting i Norge.»

Elin Rømo Grande og Gry Takvam mottok prisen for årets formidler på vegne av Sogn Jord- og Hagebruksskule. Foto: Joachim Sollerman

 

Selveste Matprisen gikk i år til Matsentralen. Matsentralen jobber med omfordeling av overskuddsmat slik at mindre mat kastes gjennom at maten gis til mennesker som trenger den. Her er vinnerne av de andre kategoriene:

Nasjonalt råd for ernæring
Utfordrerprisen

Restaurant Kontrast
Årets kjøkken

Fosen folkehøyskole
Debioprisen

Geitmyra matkultursenter for barn
Barne- og ungdomsprisen

Astrid Regine Nässlander
Kokkeprisen

Balholm
Årets produsent

Du kan lese juryens begrunnelse for alle kåringene på www.matprisen.no

Top