Matprodusenten: Skjølberg Søndre

Kategori:
Publisert: 26. november 2019

Elin Östlund og Carl Erik Östlund Skjølberg driver gården Skjølberg Søndre på Svorkmo i Trøndelag. De er på jakt etter å skape en forandring som varer, gjennom de små og store kretsløpene. Elin og Carl Erik vil forvandle den familieeide gården til et paradis på jord, og skape nye relasjoner mellom dyr og planter.  Hvordan jobber de, og hva er forskningsspørsmålet de gjere vil vite svaret på?

 

Elin og Carl Erik på Skjølberg Søndre samarbeider tett med restaurant Credo i Trondheim. Foto: Skjølberg Søndre

 

Samarbeider med tidligere Matprisen-vinner Heidi Bjerkan

På Skjølberg Søndre kan du møte bier, griser, sauer, kuer, moskusender, høner og en hane. De driver biodynamisk og er opptatt av hvordan alle deler i gårdsdriften henger sammen. I tillegg til kretsløpsgården driver de også andelsgård. Elin og Carl Erik samarbeider tett med tidligere Matprisen-vinner Heidi Bjerkan som driver Credo restaurant i Trondheim. De både leverer råvarer og samarbeider om formidling.

 

Hvordan endte dere opp som matprodusenter?

Vi endte opp som matprodusenter for at vi var ekstremt opptatt av jord, og kanskje livsprosesser og mennesker. Elin og Carl Erik møttes praktisk talt i komposten på en jordbruksutdanning.

 

Hvem håper du spiser maten din og hvorfor?

Vi håper så mange som mulig kan spise maten herifra. Vi leverer det meste av produksjonen til Credo restaurant i Trondheim, og har et tett samarbeid, som både går på formidling, forståelse bak smakene, og vise fram næringskretsløp til publikum. Det er viktig for oss å vise prosessen sånn at alle kommer nærmere råvarene.

 

Sauene hjelper til å holde parasitter unna i beiteområdene. De spiser gresset rundt kyrnes trau så de blir holdt rene Foto: Skjølberg Søndre.

 

Hvordan jobber dere med jord- og plantehelse?

Ved å dyrke et stort mangfold og bruke god humusjord, kommer vi ganske langt med plante og jordhelse. Utgangspunktet er å «dyrke» jord for god plantehelse. Under vekstsesongen bruker vi også en del uttrekk fra brennesle, vallurt og annet for «vanning».

 

Hvis du fikk lage et forskningsprosjekt – hva skulle det handlet om?

Hvis vi kunne velge et forskningsprosjekt hadde det vært spennende med et kretsløpsprosjekt. Der man kunne følge et næringskretsløp innom en kommune, region, og gården, der viktige næringsressurser i mest mulig grad kommer tilbake og blir til nye muligheter.

Vil du lære med kan du dykke inn i Koredatabasen. Sjekk for eksempel kategoriene biodynamisk landbruk, biologisk mangfold og distribusjon og salg.

Top