Matprodusenten: Stephen Barstow

Publisert: 5. desember 2019

Stephen Barstow har plantet og sådd mer enn 8000 ulike planter i sin hage i Malvik utenfor Trondheim. Han lager salater med flere hundre ingredienser, har skrevet bok om flerårige planter og han vil ha mer forskning på nøtter.

Stephen Barstow i sin hage i Malvik utenfor Trondheim. Foto: Privat

 

Hvordan ble du så interessert i mat og hva dyrker du?
Det er lang historie som startet på et tog mellom Manchester og Edinburgh for nesten nøyaktig 40 år siden. Jeg traff en ung mann, Dave du Feu som også hadde en sykkel med. Han introduserte meg til økologisk dyrking på denne turen som ledet meg til å melde meg inn i Henry Doubleday Research Association ledet av Lawrence D Hills. Jeg ble inspirert av det Hills skrev om grønnsaks-mangfoldet som forsvant i stor fart og hvor viktig det var å bevare gamle sorter. Jeg ble vegetarianer, flyttet til Norge og Malvik ved Trondheimsfjorden og måtte dyrke for å overleve… det var ikke lett å være vegetarianer på 80-tallets Norge. Ble medlem av Trondheim Nyttevekstforening og lærte om sanking av grønnsaker på våren, sopp og bær. Flyttet noen av favorittene blant de viltvoksende inn i hagen, for eksempel karve (til karvekålsuppe). Reiste verden rundt som havforsker og kjøpte bøker om sanking av mat i andre verdensdeler, deriblant min bibel over spiselige planter, Cornucopia II (omtaler over 3000 av verdens spiselige plantearter). Med samlemani i genene mine begynte jeg å teste ut alt jeg kunne få tak i og til dags dato er det plantet rundt 8000 spiselige planter i min hage. Jeg var også fugl- og naturinteressert og ønsket en mest mulig naturlig hage med mye trær. Det betyr at det er en skyggefull hage. Under slike forhold oppdaget jeg at flerårige grønnsaker ga størst utbytte og derfor, uten at jeg kjente til begrepet så vokste det frem en skogshage (et spiselig økosystem med grønnsaker, frukt, klatreplanter, nøtter og sopp). Hva dyrker jeg? Mangfold…for eksempel har jeg laget en salat med 537 ingredienser, en pesto med 230 forskjellige løk og det er også laget en ferment med 430 planter fra hagens grøde! Min bok Around the World in 80 plants og min blogg edimentals.com forteller mye mer om hva jeg dyrker, hvordan dette ble til og hvorfor jeg mener at vi bør dyrke mye mer flerårige planter for klima og helse for oss og planeten.

 

 

En av Stephens salater. Han har laget en salat med 537 ulike ingredienser. Foto: Privat

 

Hva er ditt beste tips til andre matprodusenter (fra kjøkkenhageentusiasten til storbonden)?
Se på alternativene, det er et mangfold av muligheter der du bor. Sats på mangfold og ta best mulig vare på naturen. Dyrk og spis mer bladgrønnsaker og mindre frukt (tomat, agurk, melon, squash osv er alle frukt).

 

Hvordan jobber du med jord- og plantehelse?
Minst mulig! Når man dyrker flerårige grønnsaker som er i hovedsak høstet om våren (innvåring!) er det nesten ingen skadedyr og soppsykdommer slik at grønnsakene er mye enklere å dyrke økologisk! Flerårige grønnsaker krever mindre gjødsel og vanning fordi rotsystemet er mye større og fordi plantene vokser tidlig på året før det blir snakk om alvorlig tørke. Flerårige grønnsaker og viltvoksende matplanter har oftest høyere næringsverdi en supermarked grønnsaker og dette med ingen giftrester gjør at dette er grønnsaker som er sunnere for oss! Ellers dyrker jeg lite av planter som er kjent som vanskelig å dyrke, feks to-årige kålvekster (flerårige kål er mye mindre utsatt for kålsykdommer og skadedyr fordi de vokser mest tidlig på året før skadedyr og soppsykdommer blir et problem).


Stephen Barstow har skrevet boken Around the World in 80 Plants.

 

Hvis du fikk lage et forskningsprosjekt – hva skulle det handlet om?
Jeg er heldig at jeg har fått lov til å forske, først ubevisst i mange år, men takket være støtte fra Norsk Genressursenter og NTNU Ringve Botaniske Hagen har jeg kunne ta tidlig pensjon fra mitt jobb som havforsker for to år siden og i dag er gjesteforsker på Ringve hvor jeg har plantet en stor løkhage (Allium slekten), deriblant en samling av norske matløk samlet fra hager over hele landet og historiene de kan fortelle. Som leder av foreningen KVANN (Kunnskap og Vern Av Nytteplanter i Norge; se http://kvann.no) har jeg fått med meg mange «medarbeidere» som jobber for bedre matsikkerheten i en verden som endrer seg raskt! Vi tror at vi kunne (og må) produsere mye mer mat i fjellet og Nord Norge ved å utnytte spesielt flerårige vekster i større omfang. Vi er i gang med et prøvefelt i Valdres og en i Alvdal for å teste dette. Vi har også en visjon om det vi kaller Schubelers Nettverk (etter Fredrik Christian Schübeler (1815-1892) som var botaniker og professor ved botanisk hage på Tøyen og etablert blant mye annet et nettverk av prestegårdshager og lignende til utprøving av nytteplanter). Jeg mener at behovet i dag for et slikt nettverk er enda større i dag. Vi er for eksempel i gang med utprøving av en rekke sorter valnøtt i Trøndelag….mindre korn, flere nøtter. Til disse prosjektene vil vi gjerne ha mye mer forsknings-midler, et område som er helt neglisjert ellers i Norge. Det er nok av andre forskningsprosjekter som jeg synes er viktig!

 


Vil du lære mer? Sjekk ut Koredatabasen da vel. Du kan for eksempel ta en titt i kategoriene flerårige planter, agroforestry og agroøkologi.

Top