Mmmmatprisen

Kategori:
Publisert: 28. oktober 2019

11. november deles Matprisen ut for sjette år på rad. Stiftelsen Kore sitter i juryen representert ved Elise Matilde Lund Malik.  Hvem er årets nominerte og hva er det de har gjort som er så bra i år?

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør de fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

Elegant servering under matprisen 2018. Foto: Matprisen.

 

Kore i juryen

Elise, som også er daglig leder hos Kore, sitter i juryen med særlig ansvarsområde for kategorien årets formidler.  Elise forteller at

Matprisen er viktig fordi den løfter frem bønder, kokker og andre som tar sin del av ansvaret på alvor. Denne gjengen er ikke bare opptatt av råvarekvalitet på grunn av smakens skyld. De nominerte strekker seg lengre enn andre for å jobbe med råvarer som er produsert slik at det er levende matjord igjen til våre barn og barnebarn. Snakk om å være fremoverlent!

Hun har sittet i juryen i flere år nå, og synes det er enormt inspirerende å møte mennesker fra mange ulike deler av norsk mat og landbruk.

Mat-Norge er i vekst, og det popper opp nye og spennende aktører hele tiden, med produsenter, kokker og andre som tar nye trender og forvandler det til bærekraftige alternativer. Samtidig legger vi godt merke til de som er stayere i gamet, altså de som jobber mot et mål år etter år uten å gi seg. Det står det også respekt av», sier Elise.

 


Stemningsbilde fra matprisen 2018. Foto: Matprisen.

 

Tøffere konkurranse

Matprisen har flere kategorier, blant annet kokkeprisen, årets formidler, årets produsent og utfordrerprisen. Den siste blir gitt til noen som har stort potensiale for forbedringspotensiale for å bli mer bærekraftig. Til selveste matprisen er det i år tre nominerte. Dette er grønnsaks-, korn- og svineprodusent Heinrich Jung, økopusheren Jon-Frede Engdahl og Stokkøya-gruppen. Dette er alle aktører som i følge juryen formidler positivt om bærekraftig matproduksjon og har etterlat seg et solid fotavtrykk i året som gikk.

Elise drar frem at gjennom matprisen kan hun holde seg oppdatert på den delen av mat-Norge som tar bærekraft på alvor. Dette gjør igjen at hun kan drive med forskningskommunikasjon omkring mat og landbruk på en best mulig måte. Hun ser hva rører seg på feltet, og hvilke kunnskap og gode historier som burde nå ut til flere.

Siden vi i Kore jobber med forskningskommunikasjon knyttet til mat og landbruk, er vi svært glade for at Matprisen ser verdien av å løfte frem de som jobber med kunnskapsformidling, sier Elise.

Du kan lese mer om Matprisen på matprisens nettsider.

 

Forskningsnyheter

På Korebloggen kan du lese om aktører som engasjerer seg i mat og bærekraft, både i spalten Matprodusenten og i spalten månedens master. Vil du ta en titt på relevant forskning kan du for ekspempel sjekke ut disse kategoriene: økologisk landbruk, regenerativt landbruk, klima og miljø og samplanting.

 

Top