Prosjektleder:
Bente Kirkhus, Nofima AS
Forskningsinstitusjon:
Nofima AS, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes).
Finansiering:
Norges forskningsråd
Bakgrunn
Forekomsten av fedme og overvekt har økt i de fleste aldersgrupper i Norge, som i så mange andre land. Økningen ser ut til å ha akselerert de siste 10-15 årene, i takt med endringer i matvaretilbud og matvarer.
Mål
Har måltider basert på tradisjonelle norske råvarer potensial for å forebygge og behandle livsstilssykdommer? Dette prosjektet undersøker hva matindustrien kan gjøre for å snu den farlige trenden i økning av overvekt og metabolsk syndrom. Målet med prosjektet er at resultatene fra forskningen kan gjøre det mulig for norsk matindustri å:
- Utvikle produkter, halvfabrikata og middagsmåltider som er satt sammen og prosessert slik at de kan inngå i et kosthold som forebygger overvekt og metabolsk syndrom samtidig som det smaker godt og ernæringsverdien er bevart. Dette innebærer et høyt innhold av fiber, antioksidanter/polyfenoler og umettet fett.
- Snu forbrukernes oppfatning om at industriprosessert mat ikke er like næringsrik som hjemmelaget mat.
- Fremme bruk av regionale råvarer.
Fremgangsmåte
Fokuset i forskningsprosjektet er måltidet som helhet og samspillet mellom ulike bestanddeler i et måltid. Prosjektet er inndelt i fire arbeidspakker som alle skal fokusere på ulike deler av verdikjeden fra råvarekvalitet og prosessering til fordøyelse og cellepåvirkning. I prosjektet brukes modellsystemene in vitro og in vivo for å studere biologiske mekanismer som immunrespons, fordøyelse og bakterieflora. De fire delprosjektene er:
- Effekter av prosessering
- In vitro fordøyelse
- In vitro colon fermentering
- Effekter på immunsystemet