Det sunne måltid 2010-2013

| Type artikkel:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kode7351/public_html/htmatslande.kore/wp-content/themes/Kore/templates/entry-meta.php on line 4
Dette prosjektet undersøker hva matindustrien kan gjøre for å snu den farlige trenden i økning av overvekt og metabolsk syndrom.

Prosjektleder:

Bente Kirkhus, Nofima AS

Forskningsinstitusjon:

Nofima AS, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes).

Finansiering:

Norges forskningsråd

Bakgrunn

Forekomsten av fedme og overvekt har økt i de fleste aldersgrupper i Norge, som i så mange andre land. Økningen ser ut til å ha akselerert de siste 10-15 årene, i takt med endringer i matvaretilbud og matvarer.

 

Mål

Har måltider basert på tradisjonelle norske råvarer potensial for å forebygge og behandle livsstilssykdommer? Dette prosjektet undersøker hva matindustrien kan gjøre for å snu den farlige trenden i økning av overvekt og metabolsk syndrom. Målet med prosjektet er at resultatene fra forskningen kan gjøre det mulig for norsk matindustri å:

  • Utvikle produkter, halvfabrikata og middagsmåltider som er satt sammen og prosessert slik at de kan inngå i et kosthold som forebygger overvekt og metabolsk syndrom samtidig som det smaker godt og ernæringsverdien er bevart. Dette innebærer et høyt innhold av fiber, antioksidanter/polyfenoler og umettet fett.
  • Snu forbrukernes oppfatning om at industriprosessert mat ikke er like næringsrik som hjemmelaget mat.
  • Fremme bruk av regionale råvarer.

 

Fremgangsmåte

Fokuset i forskningsprosjektet er måltidet som helhet og samspillet mellom ulike bestanddeler i et måltid. Prosjektet er inndelt i fire arbeidspakker som alle skal fokusere på ulike deler av verdikjeden fra råvarekvalitet og prosessering til fordøyelse og cellepåvirkning. I prosjektet brukes modellsystemene in vitro og in vivo for å studere biologiske mekanismer som immunrespons, fordøyelse og bakterieflora. De fire delprosjektene er:

  • Effekter av prosessering
  • In vitro fordøyelse
  • In vitro colon fermentering
  • Effekter på immunsystemet
Top