Faktaark om melk og helse

| Type artikkel:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kore.no/public_html/wp-content/themes/Kore/templates/entry-meta.php on line 4
Et kosthold med mye melkefett kan øke kolesterolinnholdet i blodet. I de senere årene har en imidlertid begynt å fokusere mindre på totalkolesterolverdiene, men heller se på forholdet mellom det ”farlige ” og det ”gode” kolesterol- eller altså forholdet mellom lipoproteinene LDL- og HDL.
Melk har alltid vært viktig i vårt kosthold. Man har et grunnleggende inntrykk av at melk er verdifullt. I vår gamle gudelære ser vi at melk fra kua Audhumla var livgivende for Ymer (det første vesen), og her i landet var tilskuddet av melk i kostholdet kanskje helt nødvendig for at vi skulle klare oss. I mange år har vi fått signaler om at melkeinntaket bør begrenses fordi melkefett er uheldig. Nå begynner denne trenden å snu, fordi mange studier nå viser at det ikke er noen negativ sammenheng mellom inntak av melk eller melkefett og risiko for sykdommer. Det er flere som lenge har sett dette, men de har trodd at det må være noe feil med egne resultater når man finner dette. I endel undersøkelser vises ingen sammenheng mellom melk og sykdommer, og i noen undersøkelser har melk og melkefett til og med en gunstig virkning. En norsk undersøkelse som nylig ble publisert indikerer at fete melkeprodukter beskytter mot hjerteinfarkt (Biong et al. 2006).
Top