Sustainable dairy systems must strive for practices that reduce the negative impacts and enhance the positive impacts, and find measures to track changes in relation to different goals. The aim of this project is to investigate how indicators and tools for ecosystem services and biodiversity can be applied to dairy production on different levels and be used for steering towards sustainability.
Les mer
Ökad hållbarhet i mjölkproduktionen genom förbättrad fodereffektivitet
Improved feed efficiency (FE) is a key parameter for increased sustainability in modern diary production. The project aims to increase the efficiency of converting feed into milk and reducing the environmental impact of dairy production. In order for farmers and breeding companies to include FE as a trait, FE must be scientifically defined and the animal's variation in FE linked to feed and animal parameters be further explored.
Les mer
Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for evidence-based rulings on mitigation.
Les mer
Kolfastläggningspotential i matjorden och alven – analys av markdatabaser och långliggande försök
Humus is an important indicator of soil quality and soil organic carbon (SOC) sequestration is a cost-effective measure to reduce the climatic impact of food production systems. The national soil-monitoring program (SMP) show an upward trend in SOC during the past 20 years, mostly attributed to an increased proportion of forages. This analysis only considered the topsoil but our results are also indicating changes of SOC in the subsoil, which implies the effects of management are under-estimated.
Les mer
Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring station for sampling runoff and leachates.
Les mer
InnoLED: Effect of red, blue and white light on the growth, edible quality and yield of lettuce produced in urban hydroponic system
Urbant landbruk handler om å produsere kortreist mat med lave utslipp av klimagasser, gjenvinning av matavfall, effektiv ressursbruk og ekte samfunnsengasjement. NIBIOs InnoLED-prosjekt skal gi ny kunnskap av stor betydning for videreutviklingen av urban matproduksjon.
Les mer
Omstridte innsatsfaktorer i norsk økologisk landbruk: Betydning for oppfatninger og forbruk av økologisk mat.
EUs regelverk for økologisk landbruk revideres med jevne mellomrom blant annet for å møte nye utfordringer med hensyn til bærekraft og miljø. Det stilles blant annet spørsmålstegn ved bruken av flere ulike innsatsmidler innenfor økologisk landbruk og prosjektet Organic-PLUS, finansiert gjennom EUs forskningsprogram Horizon2020, skal bidra til å utvikle nye praksiser slik at omstridte innsatsmidler kan fases ut.
Les mer
Solution towards sustainable Zero Emission Cowshed Economically beneficial for the farmer (ZEC)
Landbrukssektoren bidrar med store utslipp av drivhusgasser, og står i dag for ca. 8 % av norske utslipp. Dette er også en av sektorene hvor det i dag ikke finnes noen realistiske strategier for hvordan disse utslippene skal kunne kuttes.
Les mer
Farmers and the city: enhancing added value and sustainability through optimized use of urban and peri-urban farm resources (URBANFARMS)
Hvordan kan gårdbrukere i byer og bynære strøk øke verdiskapingen fra sin produksjon på en bærekraftig måte ved å utnytte nettopp nærheten til byen? Prosjektet skal avdekke 1) hvor arealressurser ikke brukes optimalt, 2) finne frem til forretningsmodeller som utnytter byens marked og kjøpekraft i nærheten, 3) skaffe kunnskap for å redusere hindringer og flaskehalser langs verdiskapingskjeden fra produsent til forbruker og 4) gi råd om hvordan integrere gårdsdriften bedre i byens kretsløp av næringsstoffer og organisk materiale gjennom gjenvinning av organisk avfall og produksjon av nye varer.
Les mer
Applying and Combining Disturbance and Competition for an agro-ecological management of creeping perennial weeds
Målsetningen med prosjektet AC/DC-WEEDS er å utvikle metoder for bærekraftig kontroll av flerårig vandrende ugras (rotugras) som kveke, åkerdylle og åkertistel i landbruket. Målet er å redusere behovet for intensiv jordarbeiding som pløying og å finne alternativer til bruk av ugrasmiddelet glyfosat. Nye metoder for bærekraftig kontroll av rotugras krever at en kombinerer flere typer av både forebyggende og direkte bekjempingstiltak. Rostock University (Tyskland) er prosjektkoordinator.
Les mer
Climate Smart Norwegian Sheep Production
Det er en politisk målsetting å øke norsk matproduksjon basert på nasjonale fôrressurser i takt med befolkningsøkningen, og samtidig redusere klimagassutslippene fra landbruket (p.t. 8 % av totale utslipp). Landbruksmeldingen (Meld. St. 11 (2016-2017) fokuserer spesielt på økt utnyttelse av utmark. Norge har store utmarksressurser (ca. 140 000 km2), hvorav ca. halvparten er uutnyttet (Rekdal, 2014).
Les mer
External inputs in Norwegian organic agriculture: What can be learned from the Horizon2020-project «Organic PLUS»?
Det er økende forbruk, men stagnerende produksjon av økologisk mat i Norge. Sertifisering av norsk økologisk produksjon skjer etter et regelverk utviklet i EU, som Norge har liten innflytelse på. Norge har observatørstatus i EU sin økologikomite (COP). Mattilsynet representerer Norge i COP, og har talerett som har talerett når reglene fastsettes. Reglene er styrende for hvordan økologisk landbruk skal utvikle seg framover. Mange ønsker å gjøre produksjonen enda mer miljøvennlig ved å fase ut enkelte stoff som brukes som plantevernmidler i dag. Økologiske epledyrkere, også i Norge sprøyter trærne med kopper for å få brukbare avlinger, men kopper er giftig for organismer i jord og vann. Vil epledyrkerne slutte å drive økologisk hvis kopper blir forbudt?
Les mer
SusCrop – Developing resilience and tolerance of crop resource use efficiency to climate change and air pollution
Klimaendringene vil påvirke avlinger de kommende tiårene. Samtidig har luftforurensning allerede betydelig innvirkning på produktiviteten i landbruket og forårsaker betydelige avkastningstap i hele Europa. I dette prosjektet vil vi undersøke hva disse faktorene sett i sammenheng vil bety for vekst i avlinger, utvikling og avkastning.
Les mer
Clostridia and other microbiota in raw milk and milk products: importance for product quality and food safety
Sporedannende bakterier av slektene Bacillus og Clostridium (Klostridier) er tilstede i gårdsmiljøet og kan lett forurense rå melk. Pasteurisering dreper bakteriene i melken, mens sporene overlever. Bakteriesporene kan deretter germinere, noe som fører til at bakteriene kan starte å vokse og forårsake forringelse av meieriprodukter.
Les mer
Kunnskapsutredning innen dyrehelse
Den viktigste oppgaven til landbruks- og matsektoren er å sikre innbyggerne trygge matvarer av god kvalitet og bidra til optimal utnyttelse av jordbaserte naturressurser. Landbruks- og matdepartementet har derfor gitt Forskningsrådet et oppdrag om å prioritere forskning som bidrar til nok og trygg mat, god plante- og dyrehelse og dyrevelferd. For å kartlegge eksisterende forskning innen disse områdetne, og samtidig identifisere kunnskapshull, lyste BIONÆR ut midler til produksjon av kunnskapsnotater innen landbasert matproduksjon, innenfor områdene plantehelse, dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet. Målet med disse kunnskapsnotatene er å gi en lett tilgjengelig oversikt over forskning innen disse områdene i Norge i perioden 2012-2019.
Les mer
Plant – insect relationships: imaging CO2, pheromones, and plant odors in the olfactory pathway of an herbivorous insect
Evolusjon av insekt-plante relasjoner har utgjort et av vitenskapens sentrale tema i mer enn 150 år. Charles Darwin påpekte samspillet mellom blomstrende planter (angiospermer) og plante-etende (herbivore) insekter allerede i 1859, i Origin of Species. Da Darwin så den lange sporen på en orkidé fra Madagaskar, forutsa han faktisk eksistensen av en pollinerende nattsvermer med en svært lang sugesnabel. Endelig bevis for ko-evolusjonen som inkluderer orkidéen og den lang-tungede nattsvermeren, med navnet Xanthopan morganii praedicta, kom først på 1990-tallet.
Les mer
Strategies in grass silage production to mitigate enteric CH4 emissions from ruminants
Matproduksjon resulterer i utslipp av klimagasser. I dag utgjør klimagassutslipp fra landbrukssektoren 8,6 prosent av den totale utslipp fra Norge. Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å redusere klimagassutslipp. Dette innebærer at utslippene i ikke-kvotepliktig sektor, som landbruk er en del av, skal reduseres med 40 % innen 2030. Enterisk metan (CH4) er en betydelig bidragsyter til klimagassutslipp, da det står for nesten halvparten av de totale utslippene fra norsk landbruk.
Les mer
Scenarios and pathways towards land-use and food production for Western and the Nordic European countries as part of the FABLE Consortium
Forvaltning av matproduksjon og arealbruk som ikke gjennomføres på bærekraftig vis undergraver vår evne til å oppfylle FNs bærekraftsmål og Parisavtalen. For å oppnå disse langsiktige forpliktelsene i Europa og globalt kreves at tre kritiske kunnskapshull tettes: mellom disipliner (miljø, landbruk og helse); geografisk (land, regionalt, globalt) og tidsmessig (på kort sikt fram til 2030 og langsiktige mål (2050)).
Les mer
Effects of lipids’ composition and structure in meat and dairy foods on digestibility and low-grade inflammation in cells, animals and humans (LipidInflammaGenes)
LipidInflammaGenes will study triacylglycerols from Norwegian animal products, exploring effects on genes, inflammation and hunger/satiety hormones, by which these products may affect risk factors of CVD and satiety.
Les mer
LAnd MAnagement for CLImate Mitigation and Adaptation
LAMACLIMA vil undersøke hvordan arealforvaltningstiltak som reforplantning, vanning og vedhøsting vil påvirke klima, landbruk, vanntilgjengelighet, skogbruk og økonomisk produktivitet. Dette vil bli oppnådd ved å bruke en tverrfaglig tilnærming. Simuleringsresultater fra tre klimamodeller vil bli integrert i en global landbruksfordelingsmodell som vil bli koblet til en økonomisk generell likevektsmodell.
Les mer
Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins from by-streams from rapeseed oil production and quinoa starch isolation by membrane technology to recover and concentrate proteins, and reduce unwanted compounds in a cost efficient way.
Les mer
Development of production and consumption of organic vegetables
The PhD project aims at contribute to and analyze the development of production and consumption of organic vegetables in the region of Vestfold and the surrounding areas.
Les mer
God skötsel av skyddszoner för effektivare växtnäringsretention
We are currently evaluating the effectiveness of grass buffer strips (GBS-eff) for nutrient retention. Today, there are no obligations to cut or remove the grass on GBS which may lead to phosphorus (P) saturation. In the on-going field experiments we are testing if removal (harvesting) the grass can reduce soil P enrichment in GBS and improve and even-out water infiltration, in order to advance sediment and P retention.
Les mer
Organic-PLUS
The Organic-PLUS (O+) project has the overall aim of providing high quality, trans-disciplinary, scientifically informed decision support to help all actors in the organic sector, including national and regional policy makers, to reach the next level of the organic success story in Europe. By doing so, organic food systems can be more true to organic principles but equally to the EU Bio-economy agenda.
Les mer
Increasing sustainability of Norwegian food production by tackling streptococcal infections in modern livestock systems
Med moderniseringen av husdyrholdet i Norge har den relative betydningen av streptokokkinfeksjoner hos drøvtyggere økt. Infeksjonene reduserer produksjonen, svekker lønnsomheten, øker antibiotikabruken og utfordrer dyrevelferden. Jurbetennelser hos ku forårsaket av Streptococcus dysgalactiae er mer enn fordoblet de siste 15 årene og kan ha sammenheng med overgangen til store løsdriftsbesetninger. I sauenæringen har man sett en økning av leddbetennelser hos lam forårsaket av samme bakterie. Utbruddene har rammet store, intensivt drevne besetninger og opptil 40 % av lammene har blitt sjuke og mange har gått tapt.
Les mer
Core Organic Cofund: SusOrgPlus Development of smart, low energy input heat pump drying for increased sustainability in organic food chains
SusOrgPlus er et internasjonal og tverrfaglig ERA-nett samarbeid med mål om å utvikle prosessløsninger for økologiske matvarer, levere ressurseffektive produkter av høy kvalitet, utnytte nye råmaterialer og skape fremtidens næringsmiddelkjede.
Les mer
Towards a Norwegian pork production free of tail biting
Halebiting er et alvorlig velferdsproblem i svineproduksjon og en økonomisk utfordring for bonden. Halebiting har tidligere ikke vært noe stort problem i norsk svineproduksjon, men de siste årene har Norsvin fått tilbakemeldinger om at halebiting kan være i ferd med å bli en utfordring også i Norge. Hensikten med prosjektet er derfor å redusere frekvensen av halebiting i Norge og i andre land hvor Norsvin har genetikk.
Les mer
Effects of extreme weather on agricultural production and environment
The Nordic countries developed in the early and mid 1990’s a common concept of monitoring of environmental effects of agricultural activities. The monitoring set up consists of a number of small representative agricultural dominated catchments within each country. The primary goal of the programmes are to quantify the pollutant losses to surface waters. The monitoring programmes collect data on agricultural management practices (e.g. date of soil ploughing, date of sowing and harvest and fertilizer inputs) and crop yield data down at single field level.
Les mer
Integrerad bekämpning i nytt ljus
A novel integrated control approach of grey mold and powdery mildew in greenhouse tomato is launched based on (i) addition of specific organic nutrients to the spray solution of microbiological control agents and (ii) exposure to selected light qualities.
Les mer
En ny innovativt hållbar IPM-strategi för effektiv kontroll av bladlus i fruktodlingar
The use in horticulture of neonicotinoid insecticides is under debate at the European level due to their toxic side effects on natural enemies and pollinators. Alternatives need to be developed to provide efficient and sustainable control of economic important pest such as aphids. In this project we will set-up an IPM tool to enhance the biological control of aphids in fruit crops in Sweden.
Les mer
Algae to Future (A2F) – Alger for fremtiden
Med mikroalger som utgangspunkt vil forskerprosjektet «Alger for fremtiden - A2F» undersøke algenes potensial til å produsere høykvalitets proteiner, flerumettede fettsyrer og karbohydrater til fremtidens matfat. Vi vil kombinere fagkunnskap om dyrking og optimalisering av mikroalgers biomassekomposisjon i lab- og pilotskala, med erfaringen til bl.a. profesjonelle bakere, ølbryggere og fiskefôrprodusenter. Slik legger vi grunnlaget for en felles innovasjonsplattform for fremtidens bærekraftige norske algeindustri.
Les mer
GrassRobotics – A novel adaptation strategy for forage production under wet growing conditions – robotization and high quality forages
This project will develop a sustainable production system for forage production using a lightweight robot and novel seed mixtures. Due to wet growing conditions and commonly used heavy tractors and bailing equipment, the time windows for ley harvesting are shortened during the last decades, resulting in forages of lower forage nutritive quality than necessary. Also, soil compaction and less optimal conditions for plant growth is a consequence in a situation where the dry matter yield in grassland is lower than expected from the plant nutrients supplied.
Les mer
Avancerat integrerat växtskydd mot jordloppor i vårraps
Flea beetles are serious insect pests in spring oilseed rape. After neonicotinoid seed treatments were restricted, no effective chemical control methods are currently available for flea beetle control. Crop protection has therefore become a serious limiting factor for growing the crop. In an ongoing research project we find that by applying principles of integrated pest management, spring oilseed rape can be grown despite the lack of effective chemical control.
Les mer
Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage. Our previous studies show that methane production differs between cows with the same intake and that individual differences are greater than the effect of the diet.
Les mer
Integrerad bekämpning av klumprotsjuka-avgörande för hållbar höstrapsproduktion
Clubroot disease is a serious threat to OSR production in Sweden and genetic resistance is the most important factor in a cropping strategy. The aim is to develop a concept for integrated production of winter OSR supported by DNA technology. Infestation levels and yield of resistant and susceptible varieties grown in fields with different infection levels of Plasmodiophora brassicae are investigated. T
Les mer
Lantbrukaren som vattenförvaltare – rätt diagnos, lämplig plats, effektiv åtgärd!
In this project, we want to take advantage of the farmers' own experiences, knowledge and visions, and combine them with the best available information about local specific topographic, hydrological, pedologic and agronomic conditions as well as with results from high-resolution modelling to develop farm-specific measures to reduce impacts on aquatic environment.
Les mer
Frihet från smittsamma sjukdomar hos nöt – vägen till bättre hälsa, produktion och resistensläge
This project investigates the impact of infections with bovine respiratory syncytial virus (BRSV) and bovine corona virus (BCV) in dairy herds on overall disease burden in the herd, usage of antibiotics, prevalence of antibiotic resistances and herd productivity. The aim is to document the potential benefits of mitigating spread of BRSV and BCV in dairy herds.
Les mer
Gräsbaserad effektiv nötkreatursproduktion – effekter på ekosystemtjänster och ekonomi
A large share of agricultural land is used for cattle production. This land use is important for ecosystem services and biodiversity. Abandonment of grazed pastureland is a reality. Consumer interest is growing for environmentally friendly produced milk and beef with high animal welfare standards; these aspects often come together in grass-based production systems with much grazing. If this trend continues, a significant share of cattle population can be raised in grass-based certified production systems in future.
Les mer
Sino-European innovative green and smart cities (SiEUGreen)
SiEUGreen aspires to enhance the EU-China cooperation in promoting urban agriculture for food security, resource efficiency and smart, resilient cities.
Les mer
Bete morgon och kväll eller på natten, viket fungerar bäst på gårdar med automatisk mjölkning?
Part time grazing where dairy cows are offered high pasture allowance during daytime has given good results compared with exercise pasture. We now want to study if even better results can be achieved with part-time grazing morning+evening or at night.
Les mer
Alunskiferjord – Overføring av tungmetaller og radionuklider til mat
Alunskiferjord inneholder større mengder potensielt helseskadelige sporstoffer enn annen jord (halvmetaller som arsen, tungmetaller som kadmium og radionuklider som radium). Disse tas opp i planter i varierende grad. Hvor mye som tas opp er avhengig av sporstoffenes iboende egenskaper, av ulike planters evne til å ta opp disse, og av dyrkingspraksis. Det er for eksempel godt kjent at kalking kan redusere opptak av de fleste tungmetaller. Likeledes kan ulike gjødseltyper påvirke opptaket ved at de har ulik evne til å forsure rotsonen eller gjøre denne mer alkalisk.
Les mer
Grisefine lunger – en målrettet og samlet innsats for bekjempelse av luftveissykdom hos gris i Norge.
Vi trenger mer kunnskap om forekomsten av smittestoffene og relevante risikofaktorer for nå målet om å komme frem til korrekte forebyggende tiltak, optimalisere behandlingsregimene og få bedre kontroll over utbredelsen av luftveissykdommer hos gris.
Les mer
InProVe – Innovative Processing of Vegetables and Potato
Prosjektet har som mål å redusere matsvinn, bedre utnyttelsen av råvarer og reståstoff fra potet- og grønnsaksproduksjon, og samtidig bidra til mer trygg, sunn og bekvemmelig mat ved å bruke innovative og energi-effektive prosesseringsteknikker.
Les mer
PROTECFRUIT
Projektets formål er at bidrage til øget udbytte og areal i den økologiske frugtavl, reducere spild og minimere pesticidbelastning samt øge tilgængelighed af økologiske æbler og pærer. Udbyttet i økologisk æble- og pæreproduktion er mindre end 33% af udbyttet i en konventionel produktion pga. mindre frugter, svampesygdomme og skadedyr på trods af, at "naturlige" pesticider anvendes hyppigt. Med henblik på at reducere sprøjtning og øge udbytte har regntag over trærækken vist gode resultater. Dækning ændrer mikroklimaet og kan påvirke planternes vækst og frugtkvalitet, som derfor undersøges.
Les mer
EcoOrchard – Pest management in organic apple orchards – increasing functional agricultural biodiversity
Main project activities are to identify promising techniques, tools and monitoring protocols to improve management of functional biodiversity, which consistently enhance the performance of natural enemies, reduce pest pressure and are adapted to farmers' implementation.
Les mer
iNOBox A Technology- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a Sustainable, Competitive and Science-based Agri-Food Industry in Norway
Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.
Les mer
ProOrg – Developing a Code of Practice for organic food processing
The CORE Organic Cofund project ProOrg aims to develop a code of practice that will provide strategies and tools for decisions making for food processors and organic labelling organizations.
Les mer
GENEinnovate
Kan man redusere rånesmak i svinekjøttet, avle frem storfe uten horn for å redusere skader på dyra og få mindre tørråte på poteter ved hjelp av genredigering – og hva med de etiske aspektene?
Les mer
SolACE – Solutions for improving Agroecosystem and Crop Efficiency for water and nutrient use
The goal of SolACE - Solutions for improving Agroecosystem and Crop Efficiency for water and nutrient use - is to help European agriculture face major challenges, notably increased rainfall variability and reduced use of N and P fertilizers for both economic and ecological purposes. SolACE will design solutions (strategies and tools) that combine novel crop genotypes and agroecosystem management innovations to improve water and nutrient use efficiency. It will look at a range of agricultural contexts across pedo-climatic regions and farming systems of Europe.
Les mer