Type Artikkel: Forskningsprosjekt







Ny metod för virulensbestämning av fotrötebakterier hos får

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Husdyr, Kjøtt, Sau

Bakgrund och syfte
Fotröta är en smittsam klövsjukdom hos får som orsakas av bakterien Dichelobacter nodosus. Sjukdomen förekommer i de flesta lammproducerande länder och ger upphov till både djurlidande och ekonomiska förluster. Fotröta kan uppträda med varierande svårighetsgrad som till stor del beror på virulensegenskaper hos den infekterande bakteriestammen. En snabb och säker metod för virulensbestämning av D. nodosus har inte tidigare funnits tillgänglig i Sverige. Målet med projektet var att ta fram ett test som snabbt och kostnadseffektivt kan identifiera eventuella besättningar som bär på virulenta stammar av D. nodosus och som kan användas som ett diagnostiskt redskap i det pågående kontrollprogrammet mot fotröta (Klövkontrollen).

Les mer


Småfeprosjektet

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Husdyr, Sau

Smakfulle produkter av sau og lam: bedre råvareutnyttelse og økt merverdi. Dette prosjektet har som ambisjon å utvikle nye produkter fra lam og sau. For å få dette til kreves kunnskap om smak, forbrukerpreferanser og faktorer som bidrar til stabil kjøttkvalitet.

Les mer


Små dytt for bedre helse

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Folkehelse

Usunt kosthold er rangert som den bakenforliggende faktoren som tar flest liv i Norge. Prosjektet «Små dytt for bedre helse» er trolig det første systematiske forsøket med "nudging" for sunnere kosthold i en klinisk setting i Norge.

Les mer





Optimal helse, velferd og mattrygghet for kvalitetsprodukter fra norske geiter

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Dyrevelferd, Geit, Husdyr, Kjøtt, Melk

Geiteprodukter har hatt framgang i Europa inkludert i våre naboland, de siste ti årene. Geitas fremtoning og spenstighet i forhold til andre dyr samt naturlig uteliv (beite) appellerer, og den positive holdningen til geita som husdyr smitter over på forbr ukernes holdninger og gir økt etterspørsel etter kvalitetsprodukter fra geit. Norge har ikke hatt en lignende framgang.

Les mer

Production of high quality goat milk through increased use of Norwegian feed resources and improved feed utilization

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Geit, Husdyr, Kjøtt, Melk

Norsk geitemjølksproduksjon har en viktig rolle i norsk landbruk ved å produsere mjølk og mjølkeprodukter av høy kvalitet basert på utnyttelse av lokale fôrressurser og som landskaps-pleier. TINE har de siste årene satset store ressurser på utvikling av norske geitemjølk-produkter. Dette krever imidlertid geitemjølk av høy kvalitet, og det er derfor viktig å fremskaffe ny kunnskap som kan sikre en ytterligere forbedring av geitemjølkskvaliteten, samtidig som det fokuseres på bruken av norske fôrressurser.

Les mer

Kålsmak

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Grønnsaker, Matplanter

Hovedmålene for dette forskningsprosjektet, der hele verdikjeden er med, er å gjøre kål mer attraktivt – og å finne svaret på om du må velge mellom god smak eller høyt innhold av helsefremmende plantestoffer.

Les mer

Identification of the healthiest beef meat

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Husdyr, Kjøtt

Prosjektets mål er å identifisere om det er sunnere måter å produsere kjøtt enn det som dagens norske fôringsrutiner gir. Et viktig aspekt er å undersøke ulike storfekjøtt med hensyn på sunnhet ved å bruke APCmin musen som endepunkts-modell for tarmkreft.


Les mer



Northern cereals – New Markets for a Changing Environment

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Klima og miljø, Korn, Matplanter

Et varmere dyrkings klima, forbedrede sortsvarianter og teknologi, og et behov for en bærekraftig matproduksjon samt økning i forbruket av lokalmat gir nye muligheter for nordlig korn produksjon. I forprosjektet Bygg til mat (Cereal products in the north) ble situasjonen for bruk av korn til mat og drikke kartlagt i Nord-Norge, Island, Færøyene, Orknøyene og New Foundland. Dette hovedprosjektet springer ut av det arbeidet, og målet er lønnsom bærekraftig næringsutvikling i hele regionen basert produkter av nordlig dyrket korn.

Les mer



Antibiotikaresistens i norsk fjørfeproduksjon: økt kunnskap via avanserte screening plattformer

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Fjørfe, Folkehelse, Husdyr

There is a need for increased knowledge on occurrence and mechanisms for antibiotic resistance in Norwegian poultry production, where E. coli resistant to certain antibiotics are frequently found. Specifically, understanding the connection between antibiotic resistance in poultry and human consumption is essential. At present,central questions regarding risks, mechanisms, development, maintenance and spread of antibiotic resistance are largely unsolved.

Les mer

The agri/cultures project

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: GMO, Matplanter

The Agri/Cultures Project is a four-year research project funded by the Norwegian Research Council’s FRIPRO programme. The project is focused on developing novel concepts, methods and empirical knowledge for understanding and assessing the complex relational networks embodied in and performed by agricultural biotechnologies.

Les mer




Målrettet fôrprosessering – et redskap til øke utnyttingen av energi og protein hos melkekyr

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Husdyr, Melk, Storfe

Høytytende melkekyr setter store krav til innhold av næringsstoffer i rasjonen. For å tilfredsstille kravene blir kyrne gitt økende mengder fôr med høyt innhold av protein og stivelse. I Europa, og spesielt Norge, er selvforsyningen av proteinfôr begrenset, og importen høy. For stivelse er selvforsyningen god, men kvalitetene tilgjengelig er utfordrende for vommiljøet og setter begrensninger i hvor mye fôrrasjonen kan inneholde.

Les mer


System for stedsspesifikk N-gjødsling og soppkontroll i korn

Prosjektets mål er et system for stedsspesifikk N-gjødsling og soppkontroll i korn, designet spesielt for å håndtere stressfaktorer som ofte opptrer samtidig (N-behov, soppangrep, vannstress; for lite/for mye), ved hjelp av kunnskapsplattformen etablert i MULTISENS prosjektet (www.bioforsk.no/multisens) og de beste og mest relevante sensorer tilgjengelig.

Les mer

Resistenskilder, resistensmekanismer og seleksjonsmetoder mot Fusarium og mykotoksiner i havre.

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Korn, Matplanter, Plantevern og plantehelse

Havre har stor plass i det norske landbruket, og representerer ca 25 prosent av all korndyrkinga i landet. Verdien av havre både som fôr og direkte til menneskeføde er stor, og som mat er havren særlig verdifull gjennom sin gode diettiske virkning og bred t sammensatte næringsstoffer. Havre er en robust kornart som tåler variasjon i næringstilgang, struktur og pH, og den er svært verdifull forgrøde for hvete.

Les mer


Økte kornavlinger og bedre kornkvalitet gjennom økt resistens mot bladflekksykdommer i hvete og bygg

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Korn, Matplanter, Plantevern og plantehelse

Bladflekksykdommene hveteaksprikk og byggbrunflekk kan føre til store avlingstap og redusert kvalitet i form av skrumpne korn i vekstsesonger med mye regn. Hovedformålet med dette prosjektet er å utnytte ny innsikt i de nektrotrofe plantepatogene soppenes samspill med vertsplantene til å foredle fram sorter med bedre resistens.

Les mer

Expanding the technology base for Norwegian wheat breeding: genomic tools for breeding of high quality bread wheat

| Type artikkel: Forskningsprosjekt

Kategori: Korn, Matplanter, Plantevern og plantehelse

Prosjektet har som mål å implementere nye genom-baserte foredlingsverktøy som kan effektivisere Graminors hveteforedlingsprogram. Resistens mot aksgroing vil bli brukt som case, siden dette er den viktigste egenskapen som må forbedres for å sikre en stabil bakekvalitet basert på norskprodusert hvete.

Les mer



Top