Type Artikkel: Rapport

Karbon i jord – kilder, handtering, omdanning

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Humus, Karbon og karbonlagring, Matjord

Innholdet av organisk materiale og dermed karbon i jord er viktig for egenskapene jorda har som dyrkingsmedium og for jordbrukets klimaregnskap. Karbon tilføres via plantenes fotosyntese og annen tilførsel av organisk materiale. Karbon fjernes med avlinger og nedbryting av organisk materiale i jorda. For å kunne utvikle jordbruksmetoder som bidrar til lagring av mest mulig karbon i jord er det viktig å forstå prosessene knytta til nedbryting, omdanning og oppbygging av organisk
materiale i jord.

Les mer

Korn til mat – lokale verdikjeder

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn, Matplanter

Utgangspunkt for rapporten er ønske fra et bakeri om å etablere en lokal verdikjede for korn til mat i Møre og Romsdal. Aktører fra verdikjeden har sammen med veiledere sett på ulike løsninger som er etablerti Trøndelag. I tillegg er det tatt kontakt med andre gards-og bygdemøller i Midt-Norge for å innhente opplysninger om hva som finnes. For å støtte opp om en videre utvikling i Møre og Romsdal foreslår vi å gjennomføre feltforsøk innen bygg og havre, og i tillegg følge opp det nettverket som er etablert.

Les mer

Innovative and eco-sustainable processing and packaging for safe and high quality organic products with enhanced nutritional quality. Final report

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Emballasje, Økologisk landbruk

The main goal of the project has been to develop innovative sustainable processing and packaging technologies to meet the growing consumer demand and boost the manufacturing of safe organic berry products with high nutritional quality and low environmental impact. The aim has been to evaluate technologies to naturally extend the shelf-life of fresh organic berries and to process berries into a wide variety of value added products. Several solutions and technologies for extending shelf life and the overall quality of fresh and processed berry and fruit products have been identified and developed during the three years of the project.
The major results and achievements are described below.


Les mer

Matsvinn i Norge – Rapportering av nøkkeltall 2015 – 201 7

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matsvinn

Om rapporten
Juni 2017 signerte norske myndigheter og en samlet matbransje en bransjeavtale om redusert matsvinn. Formålet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål 12.3, der halveringen skal oppnås gjennom delmålene 15 % reduksjon i 2020 og 30 % reduksjon i 2025, og 2015 danner referansebanen. Partene i avtalen er forpliktet til å rapportere på utviklingen i mengde og sammensetning av matsvinn. Tallene og utviklingstrendene for matbransjen er dokumentert i denne rapporten.

Les mer



Gårdsstudier i Agropro‐prosjektet – Erfaringer fra gårdsstudier i korn og grovforbasert husdyrproduksjon

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn, Matplanter, Produksjonsmetoder

Som en del av arbeidet i Agropro med å utvikle og formidle ny kunnskap som grunnlag for bedre agronomisk praksis i korn- og grovfôrproduksjonen, la en opp til studier og enkle eksperimenter på gårdsbruk i ulike landsdeler og innenfor ulike produksjonsgreiner. Målene var å finne årsaker til at det avlingspotensialet som de naturgitte forutsetningene gir grunnlag for, ikke blir tatt ut i praksis, samt å lage og teste ut en møteplass for formidling av kunnskap, forskningsresultater og
forskningsbehov.

Les mer


Maten vi kaster

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matsvinn

Med mathåndtering i hverdagslivet som utgangspunkt finner denne rapporten fem hovedårsaker til matsvinn i norske husholdninger: (1) Forbrukerne er usikre når det gjelder egen vurdering av mattrygghet og matkvalitet, (2) Rutinisert mathåndtering fører til for få bruksanledninger for mange matprodukter, (3) Matens verdi oppfattes som lav, (4) Langtidsplanlegging reduserer fleksibiliteten i hverdagen, og (5) Forbrukerne er lite bevisste på hvor mye mat de selv kaster. Basert på disse årsakene utredes kontekstuelle tiltak innenfor to hovedområder: (1) materielle strukturer (emballasje, butikk og kjøleskap) og sosiale og (2) kulturelle strukturer (populærformidling, måltidsorganisering og utdanning).

Les mer

Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matplanter

I dette studiet analyserte vi miljøeffekter av å produsere erter og åkerbønner i et korndominert vekstskifte på en gård ved Oslofjorden ved hjelp av livsløpsanalyse (LCA). Miljøeffekter av høsthvetedyrking (samme gård) ble tatt med som referanse. Miljøeffektene ble uttrykt gjennom følgende ni miljøindikatorer; globalt oppvarmingspotensial, eutrofiering av ferskvann, eutrofiering av marine miljøer, økotoksisitet i ferskvann, terrestrisk forsuring, forbruk av fossil energi, human toksisitet, økotoksisitet i marine miljø og terrestrisk økotoksisitet.

Les mer

Kartlegging av restråstoff fra jordbruket

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Matsvinn, Økonomi

Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, frukt, bær, grønnsaker og potet.

Les mer


Consumer preference for animal welfare when buying eggs

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Dyrevelferd, Økonomi

Ved hjelp av tre naturlige felteksperimenter gjennomført i norske dagligvarebutikker måler vi forbrukeres forståelse av dyrevelferdsmerking på egg. De tre naturlige felteksperimentene er: 1) Innføring av en "ubehagelig" kartong for buregg som tydelig informerer at eggene kommer fra høner som bor i bur. 2) Informasjon i butikk om velferden til høner som lever i økologiske produksjonssystemer. 3) Fjerning av buregg i en dagligvarekjede.

Les mer

VIABLE CLIMATE-FRIENDLY FARMING, SOCIO-ECONOMIC STRATEGIES

Climate change presents a real challenge to farming, not only in faraway countries but here, too, in our European countryside. Political incentives, such as the recently ratified Sustainable Development Goals (SDGs) and the Paris Agreement of the United Nations Framework Convention of Climate Change, acknowledge this challenge, and the first steps have been taken to address the issue.

Les mer


DEMONSTRATING STRATEGIES FOR ORGANIC AND LOW-INPUT FARMING TO MITIGATE AND ADAPT TO CLIMATE CHANGE

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Agroforestry, Agroøkologi, Klima og miljø, Økologisk landbruk

Climate change affects our entire planet, including Europe. It is a phenomenon that is closely linked to rising Greenhouse Gas (GHG) emissions and that is already having visible detrimental effects on human activities, such as farming. The climate will keep on changing and temperatures will keep on rising, which leaves us with the questions: how does climate change affect our food supply, how do food systems affect climate change, and what can we do about it?

Les mer

Kompetanse og rådgiving i jordbruket: Kunnskapsoversikt, aktuelle problemstillinger og analytiske perspektiver for studier av bønders kompetanse som samspill mellom bønder, rådgiving og forskning

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Produksjonsmetoder, Samfunnsutvikling

Rapporten gir en oversikt over norsk og internasjonal forskning på tema knyttet til rådgiving, kunnskap og innovasjon i jordbruket. Oversikten omfatter også en kort gjennomgang av de mest aktuelle faglige perspektiver som brukes i dag. Rapporten avsluttes med å peke på utfordringer forfatterne mener man har i det norske kunnskaps- og innovasjonssystemet

Les mer

Sustainable agriculture within the Baltic Sea Region: Do policy measures respond to policy objectives?

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Gjødsel, Klima og miljø, Samfunnsutvikling

The Baltic Sea is dying. Oxygen-free bottom zones are increasing despite the binding targets of Nitrogen (N) and Phosphorous (P) reduction in the Baltic Sea Action Plan (BSAP). Nutrient runoff from agriculture is the most important source of this eutrophication. According to the EU, sustainable agriculture in the Baltic Sea Region (BSR) concerns several political objectives, including reducing eutrophication by nutrient abatement measures, sustain economic viability of farms and benefit society as a whole.

Les mer

Trender i norsk landbruk 2018 Hedmark og Oppland

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Samfunnsutvikling, Økonomi

Trender i norsk landbruk (Trendundersøkelsen) er en spørreundersøkelse blant norske gårdbrukere. Den gjennomføres av Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning (tidligere Norsk senter for Bygdeforskning). Undersøkelsen har vært gjennomført annethvert år siden 2002, og årets undersøkelse er den niende i rekken. Det er dermed etablert en database som gir informasjon om utviklingen innen landbruket over tid.

Les mer

Socio-cultural factors: Opportunities and challenges for crowdfunding climate measures in Norwegian agriculture

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Samfunnsutvikling

As part of the project COOLCROWD, this report provides an overview of preliminary findings and results from WP 2.2 about socio-cultural conditions for crowdfunding in Norway. The primary objective of the project is “to explore the potential of crowdfunding for climate-friendly agricultural projects in Norway as a novel, socio-technical practice that promotes a rapid transition to a low-emission society.”

Les mer



Ensilering av frasorterte poteter og gulrøtter – fra tap til fôr med tilleggsverdi

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Fôr

Omtrent en fjerde del av potetene og gulrøttene som pakkeriene mottar blir sortert ut fordi de ikke oppfyller kravene til salg av fersk mat. Disse restråvarene har lav økonomisk verdi til tross for god fôrverdi. I dag leveres frasorterte råvarer til matindustri og brukes som fôr til drøvtyggere. Målet med prosjektet var å finne ut om potet og gulrot ensilert med probiotiske bakterier kan ha et potensiale som fôrprodukt.

Les mer

The hidden cost of UK food

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Økonomi

This report finds that the food we eat costs us about twice as much as it appears in our shopping bills. For every £1 UK consumers spend on food, additional costs of around £1 are incurred. These costs are not paid by the food businesses, nor are they included within the retail price of food. Instead they are passed on to society in a range of hidden ways. In total, production-related costs account for an extra 50p for every £1 spent on food, while the costs of diet-related disease account for an
extra 37p. One surprising conclusion is that farm support payments account for only 2.5p in every hidden £1 spent on food.

Les mer

Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Plantevern og plantehelse, Økologisk landbruk

Förebyggande åtgärder dominerar i växtskyddet i ekologisk produktion och användningen av växtskyddsmedel är egränsad. Främst biologiska växtskyddsmedel används och utöver det ett fåtal kemiska växtskyddsmedel, de flesta med låg risk för hälsa och miljö. Dessa används främst i produktion av frukt, bär och grönsaker.


Les mer

Flaskehalser og muligheter i verdikjeden for økologisk frukt, bær og grønnsaker

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Distribusjon og salg, Frukt, Grønnsaker, Økologisk landbruk

I denne rapporten presenteres resultatene for et prosjekt som har sett på flaskehalser og muligheter for norskprodusert økologisk frukt, bær og grønnsaker gjennom hele verdikjeden fra produsent til forbruker. For å få mer kunnskap om dette er det brukt både kvalitative intervjuer og en mindre, web-basert spørreundersøkelse blant pakkerier og fruktlagre.

Les mer

Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2017

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Folkehelse, Frukt, Grønnsaker, Gulrot, Matplanter, Plantevern og plantehelse

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av plantevernmiddelrester i næringsmidler. Denne rapporten presenterer resultater fra dette overvåkingsprogrammet for prøver tatt ut i 2017. Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået for rester av plantevernmidler for å sikre at forbruker ikke utsettes for plantevernmiddelrester som kan være helsefarlig. Videre skal overvåkingen bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket slik at plantevernmiddelrestene ikke overskrider gjeldende grenseverdi.

Les mer

Kunnskapsbehov i økologisk landbruk

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Drivhus, Økologisk landbruk

Forbruket av økologisk mat har økt jevnt i Norge fra 2011 til 2016, mens det økologiske arealet har blitt redusert i samme periode. NIBIO som er en viktig leverandør for kunnskap om økologisk landbruk fikk i Statsbudsjettet for 2016 tildelt kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet som var øremerka til å "videreutvikle forskningsbasert kunnskap om økologisk landbruk".

Les mer

Quinoa dyrking i Norge

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Matplanter

Rapporten gjennomgår bakgrunnen for quinoadyrking historisk, botanisk og hvorfor quinoa med sine næringsstoffer har fått en status som "superfood". Dernest gjennomgås forutsetninger i Norge for å lykke med quinoadyrking.

Les mer

Teknik för småskalig grönsaksodling

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Grønnsaker, Matplanter, Produksjonsmetoder, Økologisk landbruk

Mindre yrkesodlingar har behov av mångsidig utrustning som kan användas i olika grödor. Det fnns många små handredskap för hemträdgårdsodling och stora maskiner för större specialiserade yrkesodlingar, men det finns inte lika mycket teknik anpassad för mindre yrkesodlingar. Den ekologiska grönsaksodlingen bedrivs generellt i mindre skala än den
konventionella.

Les mer

Community supported agriculture in urban settings: A way for better understanding and implementation of sustainability – a Norwegian experience

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Distribusjon og salg, Samfunnsutvikling, Urbant landbruk

Norway covers an abundant wilderness, only 3 % of the land are cultivated. Population is scarce many places of the country, but like trends elsewhere, there are a concentration towards more urban settings.. Urban citizens take action for future sustainable development through producing some of their own food. Politics protect land resources for agriculture, but agricultural areas are still decreasing. The official goal of 15 % production and market shares of organic products in 2020 can stimulate urban farming. Literature states how people carries out top goals for sustainability in a humble practical approach. The eagerness to grow food is underlined by the growth of community supported agriculture (CSA) from a single one in 2006 to more than 50 in 2016.

Les mer

Kortikosteron i fjær – En mulig velferdsindikator?

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Dyrevelferd, Fjørfe, Husdyr

I dette prosjektet har vi utredet om kortikosteron-målinger i fjær fra fjørfe kan være egnet som velferdsindikator. Vi har sammenligna tre besetninger: En liten økologisk eggproduksjonsbesetning og to slaktekyllingbesetninger med ordinære kyllinghus, syv-åtte innsett per år og med tilnærmet lik utforming av hus og driftsopplegg. Det ble tatt fjærprøver (ryggfjær) fra 21 levende, 16 selvdøde og ti avlivede, totalt 47 fjørfe, av ulik alder. Analysene ble gjort ved NTNU Ålesund. Dataene ble sammenlignet i en enveis variansanalysemodell.

Les mer

Økonomi i saueholdet ved tilgang på ekstra innmarksbeite

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Husdyr, Kjøtt, Sau, Økonomi

Prosjektet «BeiteRessurs» har vært ledet av Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og Senter for bygdeforskning har vært samarbeidsparter. Prosjektet ble gjennomført 2013-2016. Hovedmålet var å teste mulighetene for å ta i bruk marginale
jordbruksområder som har ligget brakk, til beite for sau. Denne rapporten tar for seg de økonomiske konsekvensene av å ta i bruk et nedlagt innmarksbeite til vår- og høstbeite på sauegarder i Midt-Norge.

Les mer

Nedbygging av jordbruksareal

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Jordvern, Matjord, Samfunnsutvikling

Jordbruksarealet i Norge utgjør bare 3,7 prosent av landarealet. Mange av de mest produktive arealene våre ligger i, eller i nærheten av, tettsteder i stor vekst. Gjennom mange år har dette ført til at jordbruksareal har blitt bygd ned til fordel for boliger, veger, industri og andre formål. Nedbygging av jordbruksareal til andre formål enn landbruk må ha kommunal godkjenning gjennom plan- og bygningsloven eller jordloven. Jordvern er stadig på den politiske dagsorden, og konkrete nasjonale mål er satt for vern av matjorda som et felles gode.

Les mer

Report of the Plenary of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services on the work of its sixth session

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Biologisk mangfold, Klima og miljø, Samfunnsutvikling

Nature’s contributions to people, which embody ecosystem services, are critically important for livelihoods, economies and a good quality of life, and are therefore vital to sustaining human life on earth. Nature has considerable economic and cultural values for societies. Nature also benefits, for example, human health through its role in medicines, the provision of food for varied diets and support to mental and physical health through green spaces.

Les mer

Successiv utveckling av hållbara odlingssystem i långliggande grönsaksförsök

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Grønnsaker, Gulrot, Klima og miljø, Korn, Løk, Matplanter, Potet, Produksjonsmetoder

Det långliggande odlingssystemförsöket i Önnestad med två konventionella och tre ekologiska växtföljder hade 2006-2015 fokus på grönsaksodling. Frilevande nematoder och rotgallnematoder är ett stort problem i grönsaksodling, både konventionell och ekologisk. När kvaliteten hos konventionellt och ekologiskt odlade grönsaker jämförs är det inte ovanligt att olika sorter jämförs med varandra. I detta projekt analyserades förekomsten av rotgall-, rotsårs-, stubbrots- och nålnematoder (Meloidogyne, Pratylenchus, Trichodorus och Paratrichodorus samt Longidorus) i jordprover från försöksplatsen 2012-2016.

Les mer

Study of the control exerted by natural enemies over aphids and scales in apple orchards and the management factors affecting the natural regulation of pests they provide

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Eple, Frukt, Matplanter, Plantevern og plantehelse

Meetings with the participation of growers, advisors and researchers in the apple growing region of Skåne (Äppelträffen, 2011, 2012) revealed that the incidence of aphid and scale pests had increased during the past years. Sudden outbreaks of these secondary pests prompted significant additional intervention mainly with chemical insecticides. The reasons underlying more regular and severe outbreaks are unknown but the general assumption is that they are related to the adoption of new insecticides in 2008.

Les mer

Övervakning av Drosophila suzukii och riskbedömning för svensk bärodling

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Matplanter

The invasive fruit fly, Drosophila suzukii (spotted wing drosophila, SWD), is an economic threat in Sweden to soft fruit and berry production. Since its detection in Europe in 2008, SWD has rapidly spread across Europe, infesting a wide range of cultivated and wild fruits and berries, with up to 100% damage reported in berries and cherries (Asplen et al. 2015). From its first detection reported in 2014 in southern Sweden (Jordbruksverket, JBV), the population had spread with damage reported in post-harvest raspberries in 2015, and a significant increase in the number of flies throughout Skåne in 2016 and 2017 (Jordbruksverket). In addition, SWD was found in almost every fruit and berry crop in southern Sweden, including raspberries, strawberries, blueberries, plums, elderberries and red grapes, and was detected for the first time north of Skåne (Jordbruksverket).

Les mer

Tindved – en vekst for fremtiden?

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Matplanter

Tindved (Hippophae ramnoides L.) er en sterkt grenet, tornet busk hjemmehørende i tempererte regioner av Europa og Asia som produserer næringsrike orange/gule frukter. Den har viktige funksjoner som næringskilde og som jordforbedrer. Fruktene inneholder høye konsentrasjoner av blant annet karbohydrater, proteiner, organiske syrer, aminosyrer og vitaminer med viktig kommersiell verdi. Tindved er en nitrogen-fikserende plante med et omfattende rotsystem og begge disse egenskaper gjører at planten blir brukt til planting i næringsfattig jord og ustabil grunn, og som pionerart i degradert jord.

Les mer

The SUSDIET Research Project: Towards Sustainable Diets in Europe – final report

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Folkehelse, Klima og miljø

Food consumption patterns observed in developed countries raise two main types of concerns related to environmental and public health dimensions.
Regarding the environmental dimension, it is widely recognized that the food sector contributes significantly to climate change through high greenhouse gas (GHG) emissions: from 15 to 30% of total GHGEs are induced by food production, distribution and consumption (Esnouf et al., 2013; Tukker et al., 2009).

Les mer

Global Sequestration Potential of Increased Organic Carbon in Cropland Soils

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Karbon og karbonlagring, Klima og miljø

The role of soil organic carbon in global carbon cycles is receiving increasing attention both as a potentially large and uncertain source of CO2 emissions in response to predicted global temperature rises, and as a natural sink for carbon able to reduce atmospheric CO2. There is general agreement that the technical potential for sequestration of carbon in soil is signifcant, and some consensus on the magnitude of that potential.

Les mer

Organic Agriculture 3.0 is innovation with research

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Økologisk landbruk

Organic agriculture can and should play an important role in solving future challenges in producing food. The low level of external inputs combined with knowledge on sustainablity minimizes environmental contamination and can help to produce more food for more people without negatively impacting our environment. Organic agriculture not only includes farming as a production practice but it also includes processing, trade and consumption. Nevertheless, Organic agriculture must always evolve to overcome emerging challenges. Science-based knowledge attained through dedicated research is required to strengthen organic food and farming as a means to solve future challenges.

Les mer

Mångfunktionella, lokala odlingssystem Etablering av modern agroforestry i Sverige 2012–2016

Vår vision är att lantbruket skall bidra till en hållbar värld och vara en ”plusfaktor” i den utvecklingen. Vi människor gör anspråk på en allt större del av planetens landyta och hav. Därmed påverkar vi idag alla ekosystem på jorden liksom hela planetens klimat. Därför är det lika viktigt att bidra positivt till planetens livgivande funktioner som att producera hög skörd. Till exempel behöver det landskap som ger oss vår mat också ge boplats, skydd och föda till vilda växter och djur. Dessutom behöver ett överskott av koldioxid bindas in i mark och växter för att minska växthuseffekten. Lantbruket behöver också producera sin egen energi, bygga en levande och bördig jord och recirkulera de näringsämnen som växterna behöver.

Les mer

Begränsningar och möjligheter för skogsträdgårdsodling i svenskt klimat

Intensifieringen av jordbruket har lett till förluster av biologisk mångfald, degradering av mark och vatten samt stora utsläpp av växthusgaser. Det är av stor vikt att vi hittar tekniker för framtidens jordbruk som istället har en positiv inverkan på miljön. Målet med detta forskningsprojekt är att undersöka om agroforestrytekniken skogsträdgårdsodling, som bygger på en hög diversitet av perenna växter och låg skötselintensitet, kan vara ett exempel på sådana system.

Les mer

Blømingstider, pollenspiring og fruktsetjing hjå plommesortar – resultat frå plommeforedlinga ved Graminor Njøs.

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Frukt, Matplanter, Planteforedling, Plomme

Graminor Njøs har dei siste 20 åra gjennomført eit kryssingprogram i plommer (Prunus domestica L.) Føremålet har vore og er å skaffa norske fruktdyrkarar sortar som gjev stor avling med kvalitetsfrukt og som er tilpassa det norske klimaet. I denne rapporten er teke med kryssingsresultat frå sortar som er eller har vore i dyrking i Noreg dei siste åra. Rapporten presenterer også førebels data på blomstringstid og pollenspiring. Detaljert informasjon om sortane som er omtala i rapporten er presenterte på web-sida www.fruktsorter.no.

Les mer

Økologisk landbruk og klimagasser – metan, lystgass og CO2

Alle former for landbruk bidrar til utslipp av klimagasser, særlig av lystgass og metan. Måling av klimagassutslipp fra landbruket og lagring av karbon i jord er komplisert og er både tids- og stedsavhengig. Offisiell statistikk for landbruk omfatter ikke alle utslipp som hører med i landbruksproduksjonen, som utslipp ved produksjon av kunstgjødsel. Innhold av karbon i dyrkajord regnes heller ikke med. Kostholdsammensetning og matsvinn betyr dessuten mye for samlet utslippsmengde fra matproduksjon. Ved sammenligning av driftsformer er det viktig å ha med alle faktorer av betydning for klimapåvirkning.

Les mer

Report from ORGANICS for tomorrow´s food systems – NJF Seminar 495 4th Organic Conference

Organic agriculture has been recognized as a driver towards more sustainable agricultural practises and food systems. However, there is a need for progress to meet tomorrow´s agricultural, environmental and societal challenges, to be vital for public health and wellbeing and to have a major impact on global food systems. Research plays a fundamental role for the next step.

Les mer

Integrerat växtskydd mot jordloppor i vårraps

Oljeväxter är en viktig avbrottsgröda för svenska lantbrukare som ofta har en stor andel spannmål i sina växtföljder. I Mellansverige har vårraps traditionellt varit den viktigaste oljeväxtgrödan, eftersom en kortare odlingssäsong och strängare vintrar jämfört med i södra Sverige gör det svårare att odla höstraps. Jordloppor är en grupp skalbaggar som är allvarliga skadegörare i vårraps. De äter av den spirande groddplantan. Vid allvarliga angrepp kan plantan dö och i värsta fall förstörs hela grödan. Tidigare har man kontrollerat angreppen genom att tillsätta insektsmedel runt fröet (betning), men de betningsmedel som använts är nu inte tillåtna längre eftersom man funnit att bin och humlor kan ta skada när de samlar pollen och nektar från betade plantor. Det behövs därför forskning om hur man kan skydda vårraps mot angrepp av jordloppor med alternativa växtskyddsmetoder. Vi undersökte hur utsädesmängd, sådatum och markbearbetning påverkade angrepp av jordloppor i jämförelse med betning i ett 30-tal fältförsök.

Les mer

A GOOD LIFE AND A GOOD DEATH Re-localising farm animal slaughter

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Dyrevelferd, Fjørfe, Geit, Gris, Husdyr, Kjøtt, Melk, Sau, Storfe

This report addresses a problem of great importance. For several decades we have witnessed the gradual erosion of the UK’s network of small local abattoirs. Farmers who want to minimise travelling times have been unable to prevent their animals being taken on longer journeys to distant slaughterhouses as local facilities disappear.

Les mer

Engdyrking og grovfôrkvalitet

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Husdyr

Økt grovfôrkvalitet er viktig for å øke norskandelen i fôrrasjonen og få en bedre utnytting av norske ressurser, samtidig kan det gi redusert kraftfôrbruk og lavere metanutslipp. Rapporten undersøker hvordan melkebønder prioriterer grovfôrdyrkinga på sin gård, og ser på mulige flaskehalser og forbedringspotensial.

Les mer

Top