Type Artikkel: Rapport

Arktisk kvalitet – En beskrivelse av nordlige natur- og klimaforhold og virkning på egenskaper hos nordnorske matprodukter

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Matplanter

Unike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster. En gjennomgang av vitenskapelige studier av slik Arktisk kvalitet viser effekter for både sensorisk kvalitet og ulike innholdsstoffer for flere produkter. Innen kålvekster påvirker klimaet utseende (brokkoli) og reduserer glukosinolatinnhold og bittersmak (brokkoli og kålrot).

Les mer

Oppdatering av kunnskap om konsekvenser av klimaendringer i Norge

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Samfunnsutvikling

Bakgrunn
Formålet med denne rapporten er å sammenstille det eksisterende kunnskapsgrunnlaget om konsekvenser av klimaendringer for Norge. De følgende fire problemstillinger blir belyst med tanke på hvordan kunnskapsutviklingen har vært i tidsrommet 2010 og fram til i dag:
1. Hvordan påvirker klimaendringene natur og samfunn fram mot år 2100?
2. Hva er de samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringene?
3. Hvordan jobber forvaltningen med klimatilpasning?
4. I hvilken grad Norge er i stand til å tilpasse natur og samfunn til konsekvensene av klimaendringer?

Les mer

Klimaendringenes påvirkning på landbruket i Norge innenfor ulike klimasoner

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Samfunnsutvikling

Klimaendringer vil ha stor påvirkning på fremtidig landbruksproduksjon i Norge og tilpasning vil være nødvendig både for å utnytte muligheter og håndtere utfordringer som følger av det nye klimaet. Klimaprojeksjoner fram mot slutten av dette århundret viser at klimaet kan endres betydelig, men det er fortsatt stor usikkerhet rundt nivået på disse endringene.

Les mer

Oversikt over norsk frøavl og frøavlsforsking 2017-2018

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Frø, Genetikk og plantearv

Til tross for en våt og delvis vanskelig frøhøst (Havstad & Aamlid 2018), ble det oppnådd høye frøavlinger i de fleste grassortene i 2017. Sammenlignet med femårsmidlet var det bare Monopoly engrapp, Leikvin engkvein og Fia flerårig raigras, som med et avvik på henholdsvis 40, 35 og 24 %, gjorde det betydelig dårligere enn «normalen».

Les mer

Sortar og sortsforsøk i bær i Noreg

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Genetikk og plantearv

Prøving av nye og eldre sortar og lovande seleksjonar av bærartene har vore særleg omfattande i Noreg etter 1950. Arbeidet har vore meir eller mindre organisert og det meste gjennomført ved dei regionale forskingsstasjonane (forsøksgardar, Statens forskingsstasjoner i landbruk, Planteforsk, Bioforsk, Nibio) og ved Norges landbrukshøgskole (NMBU).

Les mer

Klimarisiko og norsk matproduksjon

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø

Rapporten gir en overordnet oversikt over klimarisiko i matproduksjonen med utgangspunkt i tidligere utredninger av klimaendringenes konsekvenser for jordbruket. Globale klimaendringer ventes å føre til høyere gjennomsnittstemperaturer, endringer i nedbørsmengder og fordeling, stigende havnivå, økt frekvens av ekstreme værforhold, mer planteskadegjørere og husdyrsykdommer og negative effekter på fiske og akvakultur.

Les mer

Kvalitetskorn til mat – muligheter i ikke-kommersialisert norsk sortsmateriale. Forsøk med vårhvete til økologisk dyrking og håndverksbakst

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Genetikk og plantearv, Korn, Økologisk landbruk

25 sorter og foredlingslinjer av vårhvete ble sammenliknet i feltforsøk på to lokaliteter i Nord-Trøndelag i 2017 og 2018, med økologiske dyrkingsbetingelser. Utvalget inneholdt sorter som er i bruk i økologisk dyrking til håndverksbaking i Trøndelag (Dala landhvete, Fram II), enkelte andre eldre norske sorter (Norrøna, Møystad, Runar), to svenske sorter med litt annen glutenkvalitet enn moderne norsk hvete (Polkka, Sport), og Mirakel og Seniorita som var vanlige handelssorter i Norge i 2017 og 2018.

Les mer

Dyrking og bruk av korn i Nord-Norge. Kunnskap fra det Nord‐Atlantiske prosjektet Northern Cereals 2015‐2018

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn

Denne rapporten har fokus på dyrking og bruk av bygg i Nord-Norge. Innholdet er basert på kunnskapen som er generert gjennom det Nord-Atlantiske samarabeidsprosjektet Northern Cereals 2015-2018. I tillegg til kunnskap om hvordan man dyrker bygg i nord og bruker bygg til mat og malt omhandler rapporten dyrking og bruk av bygg i Nord-Norge i historisk sammenheng, samt et avsluttende kapittel om nye muligheter for denne næringen.

Les mer

IPCC Special Report on Climate Change, Desertification, Land Degradation, Sustainable Land Management, Food Security, and Greenhouse gas fluxes in Terrestrial Ecosystems

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø

This Special Report on Climate Change and Land responds to the Panel decision in 2016 to prepare three Special Reports during the Sixth Assessment cycle, taking account of proposals from governments and observer organizations. This report addresses greenhouse gas (GHG) fluxes in land-based ecosystems , land use and sustainable land management in relation to climate change adaptation and mitigation, desertification, land degradation and food security.

Les mer

Flerårige blomsterstriper – et verktøy til bedre skadedyrkontroll i epledyrking

Frukthager er interessante leveområder, biotoper, da de er flerårige og har en allsidig struktur. De tiltrekker både pollinerende insekter og skade­dyrenes naturlige fiender. Bruk av blomsterstriper i fruktdyrkinga kan gi både flere individer og flere arter slik at nytteverdien øker.

Les mer

Diversified food system: Policy to embedding crop genetic diversity in food value chains

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Biologisk mangfold, Genetikk og plantearv, Klima og miljø

Current food systems and associated agricultural practices have led to a loss of crop diversity. The widespread adoption of genetically uniform crop varieties may also increase the vulnerability of production systems and reduce their adaptability to new environmental challenges. DIVERSIFOOD has explored different approaches aimed at increasing crop genetic diversity, and as a result, make biodiverse food available to consumers. These approaches have the potential to promote sustainable, locally adapted farming systems, provide autonomy to farmers, support local short and fair supply chains and reconnect farmers and consumers.

Les mer

Klimagassutslipp ‐ planteproduksjon

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø

Denne rapporten er utarbeidet som del av utredningsprosjektet til Bondelaget: Utvikling av beregningsmodell for klimagasser i norsk landbruk» finansiert av Landbruksdirektoratet. Rapporten omhandler klimagasser fra planteproduksjon og gir omtale av nødvendige data for klimagassberegning. Den gir oversikt over ulike typer modeller for beregning av klimagassutslipp, fra nasjonalt rapporteringsnivå til modeller for rådgivning på gårdsnivå. Det er også gjort vurdering av forsknings og kunnskapsbehov.

Les mer

Strategier i ekologisk produktion i Sverige för att öka resiliens mot extrem torka

The summer year 2018 was extremely hot and dry in Sweden. Pasture crops dried down and cattle had to graze in the forest or on bushed land not cultivated for a long time. The harvest was extremely low for all crops. Swedish agriculture is adapted to weather variations but due to climate change extreme weather conditions are expected to occur more frequent, such as too much or lack of rain. We have to answer question about what knowledge and measure the farmer use to handle the drought and produce crops, milk and beef.

Les mer

Reindeer husbandry in Sápmi: How can we support a prosperous future for reindeer herding through research?

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Husdyr, Samfunnsutvikling

The Nordic Joint Committee for Agricultural and Food Research (NKJ) has commissioned Nordregio to provide an overview of research completed
within the last 10 years in the field of reindeer husbandry in the Nordic countries. This report summarises and categorises those studies that have focused on socio-economic aspects of reindeer husbandry.

Les mer

Markens potential som kolsänka

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Karbon og karbonlagring, Klima og miljø, Matjord, Samfunnsutvikling

Att öka kolinlagringen i marken föreslås vara en av de mest kostnadseffektiva klimatåtgärderna. En åtgärd som dessutom har positiv inverkan på aspekter som biologisk mångfald och miljö. Ämnet står därför högt på agendan i de nordiska länderna och en rad olika initiativ pågår, från utveckling av beräkningsmodeller och undersökningar av olika åtgärders effekter till mer övergripande kunskapssammanställningar och politiska målformuleringar.

Les mer

Summary for policymakers of the global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science – Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Biologisk mangfold, Klima og miljø

Nature and its vital contributions to people, which together embody biodiversity and ecosystem functions and services, are deteriorating worldwide. Nature embodies different concepts for different people, including biodiversity, ecosystems, Mother Earth, systems of life and other analogous concepts. Nature’s contributions to people embody different concepts such as ecosystem goods and services, and nature’s gifts. Both nature and nature’s contributions to people are vital for human existence and good quality of life (human well-being, living in harmony with nature, living well in balance and harmony with Mother Earth, and other analogous concepts).

Les mer

Separasjon av ku og kalv

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Dyrevelferd, Husdyr, Melk, Storfe, Økologisk landbruk

I konvensjonell melkeproduksjon er det ingen krav om at ku og kalv skal være sammen, og tradisjonelt blir ku og kalv separert umiddelbart eller kort tid etter fødsel. I økologisk melkeproduksjon skal kalven die kua i minst tre dager, og den skal ha naturlig melk i minst tre måneder. Forbrukerne er stadig mer opptatt av dyrevelferd, og det er et økende fokus på det å ha ku og kalv sammen lenger i melkeproduksjon.

Les mer

FUTURE NORDIC DIETS

The global food system causes large emissions of greenhouse gases and other pollutants into the environment. Livestock are responsible for a large part of these emissions and take up most of the agricultural land for grazing and feed production while only making a more limited contribution to the global food supply. In this project, we have used an agricultural mass flow model to assess two future food system scenarios for the Nordic countries Denmark, Finland, Norway and Sweden (hereafter “the Nordic countries”).

Les mer

Final report for the CORE Organic Plus funded project “Innovative design and management to boost functional biodiversity of organic orchards EcoOrchard”

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Biologisk mangfold, Eple, Frukt, Økologisk landbruk

Orchards are perennial cultures, and especially in organic fruit production it is essential to design and manage orchards in a way which favours predators and parasitoids over pests. Increasing plant biodiversity and habitats in such a way that beneficials are favoured is called Functional (Agro-)Biodiversity (FAB). The value of FAB for reducing pesticide use in fruit production is generally acknowledged, and many organic fruit growers try to increase it in spite of a shortage of information on FAB, economical and technical challenges and lack of situation-specific, detailed advice.

Les mer

Approaches to embed diversity in food systems – Diversfood outcomes from field to plate

Underutilised crops are offering opportunities to diversify and improve farming and food systems as a response both to climate change and to social changes in food culture and uses. The choice of seed greatly determines farming practices and all stages of the food supply chain right up to the consumers’ plate.

Les mer

Kvalitetskorn til mat – muligheter i ikke- kommersialisert norsk sortsmateriale

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn, Økologisk landbruk

25 sorter og foredlingslinjer av vårhvete ble sammenliknet i feltforsøk på to lokaliteter i Nord-Trøndelag i 2017 og 2018, med økologiske dyrkingsbetingelser. Utvalget inneholdt sorter som er i bruk i økologisk dyrking til håndverksbaking i Trøndelag (Dala landhvete, Fram II), enkelte andre eldre norske sorter (Norrøna, Møystad, Runar), to svenske sorter med litt annen glutenkvalitet enn moderne norsk hvete (Polkka, Sport), og Mirakel og Seniorita som var vanlige handelssorter i Norge i 2017 og 2018.

Les mer

Sortsforsøk i erter og åkerbønne

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Belgvekster, Matplanter, Planteproteiner

Erter og åkerbønner som har blitt dyrket i Norge, har i all hovedsak blitt brukt i kraftfôr, og kraftfôr-industrien signaliserer at de de ønsker større produksjon. Samtidig er forbrukerne blitt mer opptatt av planteprotein til mat, og en ser nå mange produkter i butikkene som er basert på erter, bønner eller soya. De fleste av disse produktene er basert på importerte råvarer, men forbrukere foretrekker norske produkter.

Les mer

Global Soil Biodiversity Atlas

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Erosjon, Humus, Jordbiologi, Jordpakking, Jordvern, Klima og miljø, Matjord

2015 was the United Nations International Year of Soils and, for the first time, soils and the life within them were in the spotlight globally. We are pleased therefore, that an international group of experts and scientists from the European Commission’s Joint Research Centre (JRC), in close collaboration with colleagues from the Commission’s Directorate-General for the Environment and the Global Soil Biodiversity Initiative, have produced the first ever Global Soil Biodiversity Atlas.

Les mer

Beitemarka – et ukjent karbonlager

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Husdyr, Karbon og karbonlagring, Klima og miljø

Husdyrbruk vil fortsatt være viktig framover for å imøtekomme økende etterspørsel etter matvarer i en tid da klimaendringene truer matproduksjonen over store deler av verden (NOU, 2018:17). Beite holder landskapet åpent og bidrar til å opprettholde verdifullt biologisk mangfold på naturbeitemark. Samtidig som husdyra og husdyrproduksjonen bidrar til utslipp av klimagasser, bidrar de gjennom beite også til opptak og lagring av klimagasser (Teague, mfl., 2016).

Les mer


Karbonbinding i norsk landbruksjord – En vurdering av hvordan nåværende praksis på dyrket mark kan tilpasses for å øke karbonbinding i norsk landbruksjord .

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Karbon og karbonlagring, Klima og miljø, Regenerativt landbruk

Landbruket er en viktig del av karbonkretsløpet. FAO har anslått at hvis landbruket globalt tar i bruk kjent karbon-bindende jordbrukspraksis, som vekstskifte med eng, erstatter åpenåker med jorddekke og underkultur osv., er det mulig å binde tilstrekkelig karbon til å snu økningen av CO2 i luft og reversere klimaendringene. Karbonbinding i jord er et viktig bidrag til å holde jordens temperaturøkning til under 2°C (Lal. R. 2013. Ghabbour, E. m. fl. 2017).

Les mer

Jordhelse, karbon og regenerativt landbruk – for bønder, av ein bonde

Etter 20 års erfaring som konvensjonell kornbonde og deretter 7 år som økologisk kornbonde ble jeg i 2015 gjort oppmerksom på ein youtubevideo av Gabe Brown. Den videoen satte meg nesten helt ut pga. at jeg skjønna hvor lite jeg egentlig forstod om jord, og hvilken effekt jordhelsa kan ha på plantevekst. Det er 4 år siden jeg kom over dette med regenerativt landbruk og i perioder har jeg brukt store deler av fritida mi på å lese mer om dette for å lære og forstå. Jeg har her prøvd å lage ei lita konsentrert samling av hovedpunkta av det jeg har lest i artikler og bøker og hørt/sett på youtube om jordhelse, hvorfor og hvordan.

Les mer

Rotogräsens När Var Hur – En guide till icke-kemisk bekämpning av perenna ogräs

Kvickrot, åkertistel och tussilago! Det var det vanligaste svaret Per Bohlin fick på sin fråga om vil­ka ogräs som är svårast att kontrollera. Han var över­assistent på Centralanstalten för försöksväsendet på jordbruksområdet, och frågan ställdes i en enkät som sändes ut till framträdande lantbrukare i varje svensk socken år 1921. Möjligen bortsett från tussilagon är det ett svar som fortfarande har sin giltighet, framför­ allt inom ekologisk odling.

Les mer

Muligheter og utfordringer for økt karbonbinding i jordbruksjord

En økning i karbonlagring i landbruksjord er angitt som et viktig klimatiltak både internasjonalt og i Norge. Tiltaket er godt begrunnet: Jorden inneholder to til tre ganger så mye karbon som atmosfæren, noe som innebærer at relative små endringer i innhold av karbon i jord kan ha betydelige effekter på CO2-innholdet i atmosfæren og det globale klimaet.

Les mer


Mykorrhiza i landbruksjord

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Jordbiologi, Matjord, Sopp

Gras, korn, belgvekster og en del grønnsaker kan leve sammen med arbuskulær mykorrhizasopp. Dette samlivet kalles sopprot, fordi deler av soppen lever i plantenes rotceller og sopphyfene gjør rotnettet til plantene større.

Les mer

R-1/18 Rådgivning i landbruket – en casestudie

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Samfunnsutvikling

Rådgivning i landbruket – en casestudie, er en rapport som oppsummerer arbeidspakke 2 i forskningsprosjektet Kompetent bonde som har blitt ledet av Ruralis og pågått i perioden 2015 – 2018. Målet med casestudien var todelt: 1) å studere sentrale faktorer for innovasjon og endring av praksis blant bønder og 2) å studere hvilke modeller og metoder som kan bli identifisert i rådgivninga og hvordan disse fungerer.

Les mer

R-6/18 Veien mot et grønnere landbruk. En logistisk flernivåanalyse av hvilke forhold som påvirker bønders sannsynlighet for å iverksette miljøtiltak fra RMP eller SMIL

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Samfunnsutvikling

Denne rapporten er en studie av Regionale miljøprogram (RMP) og Spesielle miljøtiltak i landbruket (SMIL), som undersøker hvorvidt programmene er tilpasset norske bønders motiver når det kommer til å gjennomføre miljøtiltak? RMP og SMIL er miljøprogram som bygger på utdeling av økonomiske insentiver i bytte mot bærekraftige driftsendringer hos bøndene.

Les mer

Skolehagen vår! Pedagogiske tips og praktisk arbeid

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Skolehager

I vår tid trenger vi mer enn noen gang gode undervisningsarenaer for å lære om prosessene i naturen, om hvor matvekster kommer fra og hvordan de ser ut og utvikler seg, en arena som egner seg for å øve og utvikle evne til samarbeid og hvor en kan lære god arbeidsteknikk og oppleve tverrfaglig læring.

Les mer

All ull er verdifull – Kompostering av ull i talle og spørreundersøkelse om bruk av ull i Fosenregionen

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Husdyr, Sau

Ull er et næringsrikt materiale og lavverdiull (skitten, filtet og noen fraksjoner av pigmentert ull)kan ha verdi som en næringsstoffressurs i landbruket. Rapporten omhandler en kartlegging av slik ull gjennom en spørreundersøkelse blant sauebønder i Fosenregionen. Flere gårdbrukere svarte at de kaster eller brenner ullen og noen sa de ønsker seg kunnskap om alternative måter å bruke ullen på.

Les mer

Fangvekstenes økosystemtjenester – Kunnskapsstatus om effekten av fangvekster

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Fosfor, Klima og miljø, Nitrogen og nitrogenfiksering, Næringsstoffer

Denne rapporten gir en oversikt over fangvekster og deres effekter på avling, mineralsk nitrogen i jord, karbonbinding, utslipp til vann og luft, jordstruktur, biodiversitet og ugras. Det er fortrinnsvis brukt studier fra Norge og Norden for å øke kunnskapen om fangvekster. Se side 5.

Les mer

Karbon i jord – kilder, handtering, omdanning

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Biokull, Humus, Karbon og karbonlagring, Matjord

Innholdet av organisk materiale og dermed karbon i jord er viktig for egenskapene jorda har som dyrkingsmedium og for jordbrukets klimaregnskap. Karbon tilføres via plantenes fotosyntese og annen tilførsel av organisk materiale. Karbon fjernes med avlinger og nedbryting av organisk materiale i jorda. For å kunne utvikle jordbruksmetoder som bidrar til lagring av mest mulig karbon i jord er det viktig å forstå prosessene knytta til nedbryting, omdanning og oppbygging av organisk
materiale i jord.

Les mer

Korn til mat – lokale verdikjeder

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn, Matplanter

Utgangspunkt for rapporten er ønske fra et bakeri om å etablere en lokal verdikjede for korn til mat i Møre og Romsdal. Aktører fra verdikjeden har sammen med veiledere sett på ulike løsninger som er etablerti Trøndelag. I tillegg er det tatt kontakt med andre gards-og bygdemøller i Midt-Norge for å innhente opplysninger om hva som finnes. For å støtte opp om en videre utvikling i Møre og Romsdal foreslår vi å gjennomføre feltforsøk innen bygg og havre, og i tillegg følge opp det nettverket som er etablert.

Les mer

Innovative and eco-sustainable processing and packaging for safe and high quality organic products with enhanced nutritional quality. Final report

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Bær, Emballasje, Økologisk landbruk

The main goal of the project has been to develop innovative sustainable processing and packaging technologies to meet the growing consumer demand and boost the manufacturing of safe organic berry products with high nutritional quality and low environmental impact. The aim has been to evaluate technologies to naturally extend the shelf-life of fresh organic berries and to process berries into a wide variety of value added products. Several solutions and technologies for extending shelf life and the overall quality of fresh and processed berry and fruit products have been identified and developed during the three years of the project.
The major results and achievements are described below.


Les mer

Matsvinn i Norge – Rapportering av nøkkeltall 2015 – 201 7

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matsvinn

Om rapporten
Juni 2017 signerte norske myndigheter og en samlet matbransje en bransjeavtale om redusert matsvinn. Formålet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål 12.3, der halveringen skal oppnås gjennom delmålene 15 % reduksjon i 2020 og 30 % reduksjon i 2025, og 2015 danner referansebanen. Partene i avtalen er forpliktet til å rapportere på utviklingen i mengde og sammensetning av matsvinn. Tallene og utviklingstrendene for matbransjen er dokumentert i denne rapporten.

Les mer



Gårdsstudier i Agropro‐prosjektet – Erfaringer fra gårdsstudier i korn og grovforbasert husdyrproduksjon

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Korn, Matplanter, Produksjonsmetoder

Som en del av arbeidet i Agropro med å utvikle og formidle ny kunnskap som grunnlag for bedre agronomisk praksis i korn- og grovfôrproduksjonen, la en opp til studier og enkle eksperimenter på gårdsbruk i ulike landsdeler og innenfor ulike produksjonsgreiner. Målene var å finne årsaker til at det avlingspotensialet som de naturgitte forutsetningene gir grunnlag for, ikke blir tatt ut i praksis, samt å lage og teste ut en møteplass for formidling av kunnskap, forskningsresultater og
forskningsbehov.

Les mer


Maten vi kaster

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matsvinn

Med mathåndtering i hverdagslivet som utgangspunkt finner denne rapporten fem hovedårsaker til matsvinn i norske husholdninger: (1) Forbrukerne er usikre når det gjelder egen vurdering av mattrygghet og matkvalitet, (2) Rutinisert mathåndtering fører til for få bruksanledninger for mange matprodukter, (3) Matens verdi oppfattes som lav, (4) Langtidsplanlegging reduserer fleksibiliteten i hverdagen, og (5) Forbrukerne er lite bevisste på hvor mye mat de selv kaster. Basert på disse årsakene utredes kontekstuelle tiltak innenfor to hovedområder: (1) materielle strukturer (emballasje, butikk og kjøleskap) og sosiale og (2) kulturelle strukturer (populærformidling, måltidsorganisering og utdanning).

Les mer

Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Klima og miljø, Matplanter

I dette studiet analyserte vi miljøeffekter av å produsere erter og åkerbønner i et korndominert vekstskifte på en gård ved Oslofjorden ved hjelp av livsløpsanalyse (LCA). Miljøeffekter av høsthvetedyrking (samme gård) ble tatt med som referanse. Miljøeffektene ble uttrykt gjennom følgende ni miljøindikatorer; globalt oppvarmingspotensial, eutrofiering av ferskvann, eutrofiering av marine miljøer, økotoksisitet i ferskvann, terrestrisk forsuring, forbruk av fossil energi, human toksisitet, økotoksisitet i marine miljø og terrestrisk økotoksisitet.

Les mer

Kartlegging av restråstoff fra jordbruket

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Matsvinn, Økonomi

Med denne rapporten ønsker vi å bidra til en bedre oversikt over volum, sammensetning, kvalitet, anvendelse og nye muligheter for bruk av restråstoff fra norske industriell bearbeiding av cerealer, kjøtt, planteoljer, frukt, bær, grønnsaker og potet.

Les mer

The plant protein trend in Norway – Market overview and future perspectives

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Distribusjon og salg, Klima og miljø, Planteproteiner, Økonomi

In a short period of time there has been a rapid increase in the market for Norwegian branded plant protein processed products, among which some are imported, others produced in Norway. Other countries have a much more developed market from both a producer, technology, and product diversity point of view.

Les mer

Consumer preference for animal welfare when buying eggs

| Type artikkel: Rapport

Kategori: Dyrevelferd, Økonomi

Ved hjelp av tre naturlige felteksperimenter gjennomført i norske dagligvarebutikker måler vi forbrukeres forståelse av dyrevelferdsmerking på egg. De tre naturlige felteksperimentene er: 1) Innføring av en "ubehagelig" kartong for buregg som tydelig informerer at eggene kommer fra høner som bor i bur. 2) Informasjon i butikk om velferden til høner som lever i økologiske produksjonssystemer. 3) Fjerning av buregg i en dagligvarekjede.

Les mer

VIABLE CLIMATE-FRIENDLY FARMING, SOCIO-ECONOMIC STRATEGIES

Climate change presents a real challenge to farming, not only in faraway countries but here, too, in our European countryside. Political incentives, such as the recently ratified Sustainable Development Goals (SDGs) and the Paris Agreement of the United Nations Framework Convention of Climate Change, acknowledge this challenge, and the first steps have been taken to address the issue.

Les mer

Top