Sammensetning og kvalitet i frukt dyrket økologisk og konvensjonelt i Veneto-regionen i Italia – eple, aprikos og pære

| Type artikkel: Publisert studie
Fruit composition and quality of organically and conventionally grown apple, apricot and pear in the Veneto region.

Fremgangsmåte

Den kjemiske sammensetningen av økologisk frukt av aprikos ‘Portici’, eple ‘Golden Delicious’ og pære ‘Abate Fétel’ ble analysert i 2002 og 2003 sammenlignet med konvensjonelt dyrket frukt i Veneto-regionen i Italia.  

Funn

Det økologiske dyrkingssystem frembrakte et betydelig høyere tørrstoffinnhold. Forskjeller i løselig sukkerinnhold og sukkerprofil ble også observert. Økologisk frukt viste ofte et høyere innhold av monosakkarider og forholdet mellom mono/disakkarider enn konvensjonelt dyrket frukt. Nivåene av stivelse differensierte ikke i aprikoser, mens det ble observert ulike tendenser i de to årene i epler og pærer. Betydelig høyere innhold av totale polyfenoler ble observert i økologiske aprikoser og pærer. Alle de økologiske prøvene viste høyere askorbinsyre-nivåer enn de konvensjonelle.  

Konklusjon

Mange av de kompositoriske forskjeller som ble observert mellom økologisk og konvensjonell frukt reflekterer forskjeller forårsaket av nitrogen-tilgjengelighet. Økologiske gårder har en lavere tilgjengelighet av nitrogen, og dette kan påvirke sammensetningen i frukt. Bedre helsefremmende egenskaper av økologisk frukt er foreslått av våre analyser, siden de var preget av høyere askorbinsyre og fenolisk innhold.
Top